Wat is Keti Koti?

De maatschappij
Willem Wever

Misschien heb je wel eens van het Surinaamse feest Keti Koti gehoord. Dit is veel meer dan gewoon een feest. Wat is het precies?

1 juli

Keti Koti betekent ‘kettingen gebroken’. Dat betekent eigenlijk: de slavernij is voorbij. Dat wordt elk jaar op 1 juli gevierd.

Traditionele kleding

Bij Keti Koti hoort traditionele kleding. De mensen die naar Keti Koti gaan, dragen de kleding die de slaven vroeger droegen. Dat is heel warm, want het zijn heel veel laagjes! Het speciale hoofddeksel wordt gemaakt met gomma, een speciale lijm die zorgt dat de stof hard blijft en zo de goede vorm houdt. In de video zie je de traditionele kleding.

Slavernijverleden

Nederlandse slavenhandelaren brachten vroeger Afrikaanse slaven naar Suriname. Suriname hoorde toen bij Nederland. Daar moesten de slaven werken op plantages. Als ze niet gehoorzaam waren, kregen ze een lijfstraf. Met de zweep bijvoorbeeld. Veel slaven werkten zich letterlijk dood.

Keti Koti

Nakomelingen

De nakomelingen van slaafgemaakten wonen nog op de grond waar de slaven vroeger moesten werken. Familieleden hebben nu ook nog recht op een stuk grond. Als ze dat willen, kunnen ze een stuk grond claimen.

Herdenking

Keti Koti is een moment om stil te staan bij het slavernijverleden. De voorouders worden herdacht in een stoet met muziek en dans. Zo vragen de deelnemers van Keti Koti ook aandacht voor wat er is gebeurd.

Gedeeld verleden

Keti Koti is niet alleen een Surinaams feest, maar hoort ook bij Nederland. Het is een gedeeld verleden, ook al is Nederland er niet erg trots op. Toch is Keti Koti geen nationale feestdag, dus als het op een doordeweekse dag valt, krijg je er geen vrij voor.

Officiële herdenking

Keti Koti wordt vooral in Amsterdam en Rotterdam gevierd. Op andere plekken leeft het minder. Daarom is misschien niet iedereen bekend met het fenomeen.

De officiële herdenking vindt plaats bij het Nationaal Museum Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Met een speciaal ritueel wordt de herdenking geopend door een Surinaamse wintipriester. Hoe dit in zijn werk gaat, zie je in de video!

In de video zie je de kleurrijke feestgangers die de vrijheid vieren en de slavernij herdenken met een optocht vol dans en muziek.