Wat is Keti Koti?

De maatschappij
Willem Wever

Misschien heb je wel eens van het Surinaamse feest Keti Koti gehoord. Dit is veel meer dan gewoon een feest. Wat is het precies?

1 juli

Keti Koti betekent ‘kettingen gebroken’. Dit verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet. Op 1 juli vieren we dat de slavernij is afgeschaft.

Traditionele kleding

Mensen die Keti Koti vieren dragen vaak speciale traditionele kleding en hoofddoeken: de kotomisi en angisa. Kotomisi betekent letterlijk: vrouw (misi) die een rok (koto) draagt. De hoofddoek heet een Angisa. Tijdens de slavernij werden deze hoofddoeken op veel verschillende manieren gevouwen. Op deze manier konden slaven geheime boodschappen aan elkaar doorgeven wanneer ze niet met elkaar mochten praten.

Slavernijverleden

Nederlandse slavenhandelaren brachten vroeger Afrikaanse slaven naar Suriname. Suriname hoorde toen bij Nederland. Daar moesten de slaven werken op plantages. Als ze niet gehoorzaam waren, kregen ze een lijfstraf. Met de zweep bijvoorbeeld. Veel slaven werkten zich letterlijk dood.

Keti Koti

Nakomelingen

De nakomelingen van slaafgemaakten wonen nog op de grond waar de slaven vroeger moesten werken. Familieleden hebben nu ook nog recht op een stuk grond. Als ze dat willen, kunnen ze een stuk grond claimen.

Herdenking

Keti Koti is een moment om stil te staan bij het slavernijverleden. De voorouders worden herdacht in een stoet met muziek en dans. Zo vragen de deelnemers van Keti Koti ook aandacht voor wat er is gebeurd. 

Gedeeld verleden

Keti Koti is niet alleen een Surinaams feest, maar hoort ook bij Nederland. Het is een gedeeld verleden, ook al is Nederland er niet erg trots op. Toch is Keti Koti geen nationale feestdag, dus als het op een doordeweekse dag valt, zoals dit jaar, krijg je er geen vrij voor. In Suriname is het wel een nationale feestdag.

Officiële herdenking

Keti Koti wordt in steeds meer steden in Nederland gevierd.

De officiële herdenking vindt plaats bij het Nationaal Museum Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Met een speciaal ritueel wordt de herdenking geopend door een Surinaamse wintipriester. Hoe dit in zijn werk gaat, zie je in de video! 

In de video zie je de kleurrijke feestgangers die de vrijheid vieren en de slavernij herdenken met een optocht vol dans en muziek.