Waarom dragen dames bij het zwemmen een bikini en geen zwembroek?

De maatschappij

Als je naar het strand gaat met je vader en moeder, draagt je moeder waarschijnlijk een bikini en je vader een zwembroek. Maar waarom trekt jouw moeder geen zwembroek aan?

Borsten
Vrouwen dragen een bikini om hun borsten te bedekken. Dat doen ze omdat verwacht wordt dat vrouwen wat preutser zijn dan mannen.

Vroeger
Mensen gingen vroeger in koetsjes naar het strand. Zelfs mannen droegen in die tijd een zwempak dat het lichaam bedekte. Mannen en vrouwen mochten toen ook niet samen zwemmen.

Uitvinding
De Franse modeontwerper Jacques Heim ontwierp in 1932 het eerste tweedelige badpak, waarbij de navel nog steeds bedekt was. De bikini zoals wij die kennen werd als eerst gemaakt in 1946 door de Fransman Louis Réard. De naam bikini komt van een groep eilanden in de Grote Oceaan.

Verbod
Op veel plekken werd de bikini verboden, omdat het te bloot was. Dit gebeurde vooral onder druk van de Katholieke kerk die fel tegen het ‘onzedige’ kledingstuk was.

Filmsterren
Veel vrouwelijke filmsterren droegen in de jaren ‘50 wel een bikini. Dat deden ze bijvoorbeeld aan de Zuid-Franse kust, waar de bikini wel toegestaan was.

Doorbraak
In de jaren ‘60 werd de bikini ook populair bij de ‘gewone mensen’. Dit komt voor een groot deel door de ontkerkelijking. Minder mensen waren nog gelovig, waardoor de normen en waarden veranderden. Er werd steeds vrijer gedacht over het lichaam en kleding waarbij meer huid te zien was, werd normaal. Daardoor kreeg de bikini de ruimte om door te breken.

Bron: Femke Knoop, historicus.