Waarom vieren we Moederdag?

De maatschappij
moedergans

Elke tweede zondag in mei worden alle moeders van Nederland in het zonnetje gezet. Het is dan Moederdag! Op deze speciale dag wordt er speciaal aandacht besteed aan het moederschap en alles wat moeders doen. Ongeveer 43 landen vieren Moederdag, maar dat doen ze niet allemaal op dezelfde dag. Sommige landen vieren het al in februari (Noorwegen) terwijl andere het pas in augustus vieren (delen van België).

Begin

Er worden al heel lang feesten speciaal voor moeders gegeven. Dat deden zelfs de oude Grieken al! Bij de Grieken stond vooral Rhea centraal, de moeder van alle goden. De katholieke kerk viert ook feest ter ere van Maria, de moeder van Jezus. In het Verenigd Koninkrijk vieren ze Moederdag op de vierde zondag in de Vastentijd. Dus vlak voor Pasen. De eerste officiële Moederdag werd in 1644 gevierd.

Modern

Moederdag zoals we het nu kennen werd voor het eerst gevierd in 1908. Anna Marie Jarvis stelde Moederdag als viering voor alle Moeders. Ze deed dit speciaal voor haar eigen moeder die de Mother’s Day Work Club had opgericht. Een organisatie die voedsel en medicijnen bracht naar moeders die het goed konden gebruiken. De president van Amerika verklaarde in 1914 elke tweede zondag in mei tot Moederdag.

Wist je dat…

Een konijntje wel meer dan 360 jonkies kan krijgen in haar leven. Dit is ook nodig omdat veel van de jonkies niet ouder worden dan een jaar. Slechts 15%!