Is de kans op een vliegtuigongeluk groot?

De maatschappij
Een vliegtuig in een roze lucht

Er zijn een paar hele bekende vliegtuigrampen. Bijvoorbeeld de twee vliegtuigen die in de Twin Towers in New York vlogen. In Nederland is de ramp met de MH17 een bekende ramp, waarbij 193 Nederlanders overleden. Maar hoe groot is de kans op een vliegtuigongeluk? Willem Wever heeft voor je het antwoord. Lees snel verder.

Veiligheid

Er kan veel mis gaan in de lucht: de motor van het vliegtuig kan stuk gaan, het vliegtuig kan per ongeluk in een botsing komen, de landing kan misgaan… Maar gelukkig gaat vliegen heel vaak goed en is het eigenlijk super veilig. In 2018 waren er 160 vliegtuigongelukken. Dat klinkt veel, maar deze ongelukken liepen vaak goed af. De piloot kon dan bijvoorbeeld een goede noodlanding maken, zodat iedereen veilig aan de grond kwam.

Twee piloten besturen een vliegtuig

Noodsituaties

Het jaar 2018 was het op twee na veiligste vliegjaar ooit, want vliegen wordt door de jaren heen steeds veiliger. De vliegtuigen krijgen namelijk een steeds betere techniek en de piloten worden goed getraind, zodat ze weten wat ze moeten doen in een noodsituatie.

Het wordt steeds veiliger

Bij 13 vluchten ging het in 2018 helaas minder goed, en vielen er doden. Uiteindelijk overleden 534 mensen door een vliegramp. Er wordt heel veel gevlogen in de wereld. In 2018 was er daardoor maar één dodelijk ongeluk per 3.000.000 (3 miljoen) vluchten. Dat getal is nog hoog vergeleken met de vorige jaren. In het jaar 2016 overleden slechts 6 mensen door een vliegtuigongeluk, en in het jaar 2017 13 mensen. Als we kijken naar een paar jaar terug naar het jaar 1996 waren het 1700 mensen die omkwamen bij een vliegtuigongeluk.

Veilige werelddelen

Europa & Noord-Amerika zijn de veiligste werelddelen om te vliegen. Hier komen heel weinig ongelukken voor.

Een vliegtuigmotor

Veiligheidstips

Als je tóch in een vliegtuig zit dat niet veilig naar de grond kan, zijn er een paar tips om de situatie voor jou veiliger te maken:

Tip 1: Leg je handbagage onder de stoel voor je. Zo kun je niet over de tas vallen als je het vliegtuig uit moet via de nooduitgang.

Tip 2: Tel hoeveel rijen de nooduitgang van jouw stoel is. Als de lichtjes dan uitvallen, kun je alsnog de uitgang vinden door de stoelen vast te houden en die te tellen.

Tip 3: Neem je spullen niet mee. Het is natuurlijk heel jammer als jouw favoriete kleding en paspoort kwijt raken in een ongeluk, maar veiligheid is belangrijker. Het evacueren van mensen moet snel gebeuren, dus er is geen tijd om je tas te pakken.

Tip 4: Lees de veiligheidshandleiding. Die zit altijd in de stoel voor je en geeft tips over wat je moet doen als er dingen mis gaan. Let ook op bij de uitleg voordat het vliegtuig opstijgt!

Wees niet bang

Vliegen is super veilig, ook al lijkt dat misschien niet zo wanneer je het nieuws leest. Daar hoor je natuurlijk alleen over de vliegtuigen waarbij het mis ging. Wees niet bang, je kunt zonder angst op vakantie!

Bronnen: To70, The Guardian, NiDi, RTL Nieuws