Wat is de Dag van de Aarde?

De maatschappij
Huisje aan een meer met bergen op de achtergrond

De Dag van de Aarde is een evenement dat elk jaar plaatsvindt op 22 april. De dag is opgericht zodat mensen meer gaan nadenken over hun koopgedrag, en de invloed daarvan op de aarde. Het thema van 2019 is bedreigde dieren- en plantensoorten. Er zijn meer plantensoorten bedreigt dan diersoorten. Dat is gevaarlijk want beide soorten zijn van elkaar afhankelijk. Denk maar aan de bijen die de planten helpen met bestuiving!

Bescherm onze natuur!

Het onderwerp van de Dag van de Aarde is bedreigde plant- en diersoorten. Onder de naam Save our species! (Red onze soorten!) wordt er dit jaar actie gevoerd. Het aantal plant- en diersoorten dat uitsterft wordt namelijk steeds groter! Dieren zoals de poolvos en de tijger worden bedreigt, maar ook kleine diertjes zoals de bijen lopen gevaar.

1970

De Dag van de Aarde wordt voor het eerst gevierd in 1970. Vooral in Amerika en een aantal Spaanstalige landen is de dag populair. Veel tv-stations besteden er aandacht aan. Wist je dat ze naast de Dag van de Aarde ook de Maand van de Aarde hebben. Deze loopt van 22 april tot eind mei. De organisatie van de dag wordt gedaan door de Earth Day Association.

Nederland

In Nederland is de organisatie in handen van Stichting Dag van de Aarde. Door het hele land heen zijn er verschillende activiteiten waar je bij aan kan sluiten. Zo kan je je aansluiten bij de grootste schoonmaak ploeg ter wereld. In 2020 bestaat de Dag van de Aarde 20 jaar. Om dat te vieren wil de Earth Day Association de grootste schoonmaakploeg ooit bij elkaar krijgen om zoveel mogelijk rotzooi op te kunnen ruimen.