Wie was George Floyd?

De maatschappij
georgefloyd

Grote kans dat je zijn naam wel eens hebt gehoord de afgelopen tijd, George Floyd. George heeft geleefd van 1974 tot mei 2020. Op 25 mei 2020 is hij omgekomen tijdens een aanhouding en overleden aan een hartstilstand. 

George Floyd

Op video's is de zien hoe George wordt gearresteerd door een witte politieagent, George had zelf een Afro-Amerikaanse afkomst. De reden van de arrestatie zou zijn dat George had geprobeerd om met vals geld te betalen. Op videobeelden is te zien dat de politieagent zijn knie op de nek van George drukt. Na een aantal minuten werd hij bewusteloos en was al overleden toen hij later in het ziekenhuis aankwam. Omdat de arrestatie door een aantal mensen was gefilmd, kon er worden aangetoond dat de agent ervoor had gezorgd dat George niet kon ademen en hem ''vermoord'' zou hebben. De video ging viraal in Amerika, maar ook de rest van de wereld was onder de indruk van de video. De dood van George Floyd schudde de wereld wakker. 

Demonstraties 

In de dagen en weken na de dood van George Floyd zijn er wereldwijd veel demonstraties met tientallen duizenden mensen die protesteren tegen racisme en politiegeweld. Het doel van de demonstraties is onder andere om meer mensen te laten realiseren dat racisme nog steeds een groot probleem is in de maatschappij. Ook in Nederland zijn er demonstraties gehouden.