Waarom is het belangrijk om te gaan stemmen?

De maatschappij
Stemformulier

Nederland is een democratie en dat betekent dat iedereen met stemrecht mag stemmen. Je kunt je stem uitbrengen op de politieke partij waar jij het meest mee eens bent. Het is belangrijk om te gaan stemmen, omdat je zelf kunt aangeven hoe je over dingen denkt en omdat jouw stem invloed heeft op hoe het land bestuurd gaat worden.

Dictatuur

In landen waar de inwoners niet mogen stemmen, heeft vaak één persoon of een kleine groep mensen de macht. Dat noemen we een dictatuur. De leider van een dictatuur, bijvoorbeeld een keizer of koning, heet een dictator. In die landen mag niemand stemmen en luisteren de bestuurders niet via verkiezingen naar de wensen van de inwoners. Dat wij dat in Nederland wel mogen stemmen, is dus heel eerlijk.

Stemrecht in Nederland

Het jaar 1848 wordt ook wel het begin van de Nederlandse democratie genoemd. Vanaf dat jaar mocht het volk stemmen en kreeg de koning minder macht. Maar niet iedereen mocht stemmen. Eerst hadden alleen mannen stemrecht. Pas sinds 1919 mogen vrouwen ook hun stem uitbrengen.

Politieke partijen

Bij verkiezingen stem je op de politieke partij waar jij het meest mee eens bent. Iedere partij heeft een partijprogramma waarin staat beschreven welke plannen zij willen doorvoeren op allerlei onderwerpen. Door de standpunten goed te lezen, kun je bepalen op welke partij je gaat stemmen.

Stemwijzer

Het is belangrijk om je stemrecht te gebruiken, omdat je dan kunt meebepalen hoe ons land bestuurd wordt. Als je niet weet op wie je moet stemmen, kun je gebruikmaken van een Stemwijzer.

Stemmen bij volmacht

Zelfs als je niet naar het stembureau kunt op de dag van de verkiezing, kun je nog steeds een stem uitbrengen. Je kunt dan iemand anders machtigen om te stemmen, je geeft iemand anders toestemming om voor jou te stemmen.

Oude video

In de video bovenaan zie je een stukje uit een oude aflevering van Willem Wever. In 2015 ging presentatrice Jetske naar het Torentje in Den Haag, de werkkamer van de minister-president. Jan-Peter Balkenende was toen minister-president van Nederland. Hij legt uit waarom hij het belangrijk vindt dat mensen gaan stemmen.