Wat is Prinsjesdag?

De maatschappij
prinsjesdg

Prinsjesdag is een belangrijke dag in Nederland, waarop de koning alles vertelt over wat de regering van plan is om te doen in het komende jaar. Eigenlijk vertelt koning Willem-Alexander dus wat er het komende jaar gaat gebeuren.

Gouden of Glazen Koets

Eerder reed de koning altijd in de Gouden Koets naar het Binnenhof om de troonrede voor te lezen. De Gouden Koets moest worden gerepareerd, daarom wordt sindsdien de Glazen Koets gebruikt. Sinds 2022 wordt er ook gerenoveerd in het Binnenhof, dat betekent dat ze het gebouw aan het vernieuwen zijn. Daarom wordt de Troonrede nu uitgesproken in de Koninklijke Schouwburg. 

De Troonrede

Als de koning op de troon zit, begint het belangrijkste deel van Prinsjesdag: de Troonrede. In de Troonrede vertelt de koning(in) wat de regering allemaal van plan is voor het komende jaar. Hij of zij leest dat voor aan alle mensen die in de zaal zitten en ook aan alle mensen die thuis voor de tv zitten te kijken.

De koning(in) vertelt bijvoorbeeld over de plannen voor de gezondheidszorg, het onderwijs, en de veiligheid in het land. Dat is belangrijk omdat het gaat over dingen die voor ons allemaal van belang zijn.

De Miljoenennota

De Miljoenennota is eigenlijk een soort groot geldplan van de regering van Nederland. Op Prinsjesdag vertellen ze hoeveel geld ze willen verdienen en hoeveel ze gaan uitgeven in het komende jaar. Ze zeggen ook wat ze van plan zijn met dat geld, zoals het betalen van leraren, het repareren van wegen, en andere belangrijke dingen. Het is als een to-do-lijst voor de regering, maar dan met heel veel geld! Zo kunnen ze ervoor zorgen dat alles goed geregeld is in ons land. Dit jaar gaf Minister Kaag van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer.

Prinsessen

Vorig jaar was het de eerste keer voor de kroonprinses Amalia dat zij aanwezig was bij Prinsjesdag. De prinsessen moeten boven de 18 jaar zijn om bij zulke officiële gelegenheden aanwezig te zijn. Op 26 juni werd prinses Alexia 18 jaar oud en daarom was zij er dit jaar ook voor het eerst bij!