Waarom eten we beschuit met muisjes als er een baby wordt geboren?

De maatschappij
beschuit met roze en witte muisjes

Heb jij wel eens beschuit met muisjes gegeten omdat er een baby werd geboren? Dat blijkt een hele oude traditie te zijn.

Eeuwen oud

Al sinds 1860 worden muisjes gegeten zoals wij ze kennen: anijszaadjes met een suikerlaagje. Blauw voor jongens en roze voor meisjes.

Beatrix

Bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938 werden er voor het eerst oranje muisjes gemaakt. Sindsdien is het een traditie om oranje muisjes te eten bij de geboorte van een prinsje of prinsesje van Oranje.

Traktatie

Vroeger werd gezegd dat bij de geboorte van een baby, de baby een traktatie had meegenomen voor zijn broers, zussen en andere kinderen. Dan waren die meteen blij met hun nieuwe familielid.

Goed voor moedermelk?

Ook zouden de anijszaadjes, waarvan de muisjes gemaakt zijn, heel goed zouden zijn voor de kwaliteit van moedermelk. Moeders aten daarom de muisjes als ze borstvoeding gaven aan hun kinderen.

Piep piep!

Maar waarom heten het muisjes? Dat komt omdat je soms het steeltje nog aan het anijszaadje ziet zitten. Dan lijken de gekleurde anijszaadjes ineens heel erg op muisjes!