Waarom werden er slaven naar andere delen van de wereld gehaald?

Geschiedenis
slavernij

Slavernij is de term die we gebruiken als iemand tegen zijn wil iets moet doen. Slavernij is helaas iets wat altijd heeft bestaan en waar alle volken ooit schuldig aan zijn geweest. Zowel het Westen als Oosten als de Arabische landen, hebben in slaven gehandeld. Soms waren dat mensen die bijvoorbeeld een oorlog verloren hadden: in plaats van deze mensen in de gevangenis te gooien, werden ze meegenomen en als slaaf gebruikt.

Wereldwijd

In de Arabische wereld werden de mannen vaak gedood of als krijgsgevangene genomen, en de vrouwen en kinderen weggegeven als buit. In de Romeinse en Griekse wereld waren juist de hoogopgeleide mannen (bijvoorbeeld filosofen en schrijvers) een geliefde slaaf: zij konden worden ingezet als privé-leraar. En je weet vast wel dat de piramiden in Egypte zijn gebouwd door slaven die de hele dag in de brandende zon met zware blokken steen moesten sjouwen.

Kolonialisten

Ook heb je slaven die slachtoffer waren van de kolonialisten. Kolonialisten waren reizigers die op zoek gingen naar een nieuw land waar ze dan ‘eigenaar’ van werden, ook al woonden er al mensen. Omdat die mensen een ander geloof hadden of er anders uitzagen (bijvoorbeeld rondliepen in doeken in plaats van moderne kleding) werden ze als minderwaardig en primitief beschouwd. Als een soort dieren. Dus pikten de kolonialisten eerst hun land in en hun schatten en dan de mensen. Net als dieren werden ze vervoerd, verkocht en ingezet om te werken als slaaf, de één in het land, de ander in een mijn en weer een ander in het huishouden.

Vroeger werden bijvoorbeeld veel mensen in Afrika gevangen en met de boot naar andere landen zoals Indonesië, India, Spanje, enzovoort gebracht. Deze boten noemden ze slavenschepen. Eenmaal aangekomen (en niet iedereen overleefde de reis) moesten deze mensen heel hard werken zonder dat ze er geld voor kregen en ze werden slecht behandeld.