Wat is Blue Monday?

De maatschappij
Een kat die slaapt

Deze dag is altijd, je raad het misschien al, op een maandag en is elk jaar rond eind januari. Het zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Het is nooit wetenschappelijk vastgelegd, maar veel mensen zien deze dag als een sombere dag. Het is meestal koud, erg vroeg donker en de zomervakantie is nog lang niet inzicht.

Somber

Waarom somber?

Deze dag is elk jaar op de derde maandag van januari. Volgens een onderzoeker komt op deze dag een hoop vervelende dingen samen. Het is buiten meestal fris, je goede voornemens voor het nieuwe jaar werken niet mee of je verlangt weer naar de feestdagen zoals Kerstmis en Sinterklaas. De meeste mensen vallen daarom in een dipje. Niet zo gek dus als jij je vandaag niet zo vrolijk voelt, maar neem deze dag vooral met een korreltje zout. Neem het dus niet al te letterlijk.

Niet waar

Het verhaal van de onderzoeker klopt namelijk niet. Je denkt dat het logisch klinkt, maar de onderzoeker heeft het verhaal gewoon zelfverzonnen. Hij kreeg geld van reclamemakers om met dit verhaal naar buiten te komen. Sommige mensen horen van deze dag en hebben al gauw zin in een vakantiereisje. Vervolgens gaan ze op zoek naar een warm tropisch eiland en betalen ze alvast de vakantie. Zo heb je iets om naar uit te kijken en vrolijk je wat op.

Aanbiedingen

Wanneer iemand zich somber voelt, is hij of zij eerder geneigd om een vakantie te boeken. Vakantiebedrijven gaan uit van dit idee en komen met meer aanbiedingen dan normaal, zodat ze hopen dat je ouders sneller een vakantie zullen gaan boeken. Dus trap hier niet in en laat je vooral niet beïnvloeden door deze sombere dag.