Krijgt ieder kind ter wereld dezelfde geschiedenislessen?

Geschiedenis
geschiedenis

Over het algemeen niet, maar soms wel. Dit hangt af van de verschillende onderwerpen.

Per land

Ieder land heeft zijn eigen historische helden en belangrijke gebeurtenissen. Zo leren wij op school over Willem van Oranje. Willem van Oranje is voor Nederland heel belangrijk, omdat Nederland er zonder hem totaal anders had uitgezien. Voor de Amerikanen is Willem van Oranje niet zo belangrijk, omdat hij geen belangrijke rol heeft gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis. Iemand die wel belangrijk is voor Amerika is bijvoorbeeld George Washington, de eerste Amerikaanse president. Kinderen in groep 7 moeten veel over deze man leren. Voor ons is hij weer minder belangrijk, omdat hij voor Nederland weinig betekend heeft.

Wereldwijd 

Soms zijn gebeurtenissen zowel voor Nederland als Amerika belangrijk, zoals bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Zowel Nederland als Amerika waren in deze oorlog betrokken. Daarom leert een jongen in groep 7 ook over deze oorlog. In Amerika leren ze ook dat Columbus Amerika ontdekte. Dat komt omdat bijna alle Amerikanen van nu oorspronkelijk uit een ander werelddeel komen! In het jaar 1492 kwam Christoffel Columbus met zijn schip de Santa Maria aan in Amerika. Hij dacht echter dat hij in Indië aankwam. Daarom noemde hij de oorspronkelijke inwoners van Amerika Indianen. Al snel kwamen er meer mensen vanuit Europa naar Amerika. Zij behandelden de oorspronkelijke inwoners, de indianen, heel erg slecht. Ze werden verdreven, vermoord of in reservaten ondergebracht.

Wist je dat...?

Er voor Columbus eerder mensen in Amerika zijn geweest. Wetenschappers denken dat in het jaar 1000 al Noormannen voet gezet hebben op Amerikaanse bodem. Toch staat nog steeds in de meeste geschiedenisboeken dat Columbus de allereerste was.