8 dingen die je kunt doen om het milieu te redden!

De maatschappij
natuur

Misschien heb je er wel eens over nagedacht, of misschien helemaal niet. Milieuvervuiling is een breed begrip. We vervuilen het milieu namelijk door verschillende dingen, zoals gassen van fabrieken en auto’s, maar ook door de natuur te vervuilen met plastic. Omdat we de voorlopig zelf nog op deze wereld willen leven met misschien ooit wel kinderen of kleinkinderen, is het belangrijk dat we er alles aan doen om het milieu zo min mogelijk te vervuilen!

1. Pak de fiets in plaats van de auto

Naast dat dit ook nog is beter is voor je eigen gezondheid, is het ook nog eens goed voor het milieu en de portemonnee.  Dus voortaan als je ouders met de auto op pad willen, herinner ze hieraan!

2. Poets je tanden onder de douche

Het klinkt misschien erg gek, maar je bespaart hier water mee en ook nog eens tijd! Het klinkt misschien niet zo logisch, waarom is het gebruik van water slecht voor het milieu? Het gaat eigenlijk vooral mis bij het reinigen van water. Het water wat wij gebruiken komt er niet vanzelf! Hiervoor moet het water eerst gezuiverd worden, dit kost veel energie. Hoe minder water wij verbruiken, hoe minder energie er nodig is.

3. Plassen onder de douche

Hiervoor geldt natuurlijk hetzelfde als bij nummer 2..

lamp

4. Lampen overdag uit!

Per ongeluk de lichten aanlaten, het gebeurt ons denk ik allemaal wel eens. Toch is het belangrijk om hier beter op te letten. Het is sowieso beter om spaar- of ledlampen te gebruiken in plaats van gloeilampen. Spaar- en ledlampen verbruiken namelijk veel minder energie!

telefoon

5. Telefoon vol? Stekker eruit!

‘S Nachts je telefoon opladen is natuurlijk superhandig, maar hiermee verspil je ook heel veel energie! Je telefoon hangt dan namelijk veel langer aan de lader dan nodig. Dus het is veel beter om je telefoon uit de oplader te halen als hij vol is. Je kunt bijvoorbeeld vragen of je ouders dit voor je willen doen als ze gaan slapen. 

6. Eet minder vlees

De productie van dierlijke producten zorgen voor heel veel uitstoot van broeikasgassen, deze zorgen voor opwarming van de aarde. Ook wordt veel regenwoud gekapt voor voer voor sommige dieren. Tot slot worden dieren soms preventief met antibiotica behandelt, door dit vlees te eten krijg jij dit ook binnen. Kortom, het eten van minder vlees zorgt voor een beter milieu en is ook nog eens goed voor je eigen gezondheid.

7. Scheidt afval

Afval scheiden is goed voor het milieu omdat het dan op de juiste manier wordt verwerkt. Recyclebare dingen, zoals plastic, glas en papier, kunnen dan ook echt worden gerecycled. Als dit niet is gescheiden, wordt er meer ‘’verbrandt’’ en is er dus ook meer CO2 uitstoot. CO2 is koolstofdioxide.

vintage

8. Go vintage!

Ook het maken van kleding zorgt voor veel CO2 uitstoot. Bijvoorbeeld in fabrieken. Het jammere is dat kleding vaak maar 1 leven heeft! Als je het niet meer draagt gooi je het weg, of ligt het ergens achter in je kast. Door kleding te verkopen of aan een kringloopwinkel te doneren geef je het een tweede leven en wordt het in elk geval zo goed mogelijk gebruikt! Zo ben je duurzaam bezig en heb je weer meer ruimte in je kast.