Hoe word je een metrobestuurder?

De maatschappij
Still Willem Wever

Je kunt niet zomaar in een metro gaan zitten en die besturen! Daarvoor moet je eerst een opleiding doen. Maar hoe leer je een metro goed te besturen?

In de simulator

Voordat metrobestuurders in een echte metro mogen rijden, moeten ze dit goed kunnen in een simulator. Hierin is de hele cabine nagebouwd zoals hij in een echte metro ook is. Alle knoppen en schermpjes zitten erin, en door grote schermen lijkt het alsof je door een raam naar buiten kijkt. De simulator kan zelfs bewegen, zoals een metro die optrekt en remt!

Dodemanspedalen

Bij de voeten van een metrobestuurder zitten twee pedalen. Deze zijn gek genoeg niet om gas te geven of te remmen! De pedalen heten dodemanspedalen. Als de bestuurder flauwvalt in de metro, zou hij gewoon door blijven rijden. Dat is heel gevaarlijk natuurlijk! Als de bestuurder flauwvalt, laat hij automatisch de pedalen los. Dan stopt de metro op een veilige manier.

Knopjes en hendels

Met een hendel die van voor naar achter beweegt geeft de bestuurder gas en remt hij. En met de telefoon kan hij bellen naar de centrale verkeersleiding. Ook zijn er knopjes voor het openen en sluiten van de deuren.

In de simulator worden ook noodsituaties geoefend. Je leert bijvoorbeeld wat je moet doen als er een boom op het spoor ligt of als er iemand op de rails loopt.

Verkeersleiders

Er is natuurlijk ook iemand nodig die het overzicht houdt van waar alle metro’s zijn. Anders bestaat de kans dat er een botsing plaatsvindt! Daarom houdt de verkeersleider de dienstregeling op orde. En dat is best ingewikkeld! In het filmpje kun je zien hoe de verkeersleiders te werk gaan.

Toezichthouders

Er is ook cameratoezicht op de stations. Er staan toezichthouders op het station om in de gaten te houden of de reizigers zich goed gedragen en wel betalen voor hun rit. Wanneer iemand op het hoofdkantoor via de camerabeelden ziet dat er iets verkeerd gaat, kan hij de toezichthouders daar naartoe sturen.

Het échte werk

Nadat een metrobestuurder goed door de opleiding is gekomen, mag hij een echte metro besturen. Willem Wever mag voor heel even de metro tussen Rotterdam en Den Haag overnemen. Benieuwd hoe dat ging? Kijk dan de video!