Waarom is gamen zo verslavend?
Houd je van de uitdaging die games kunnen hebben? Kom je door gamen lekker in de flow, zodat je de rest even vergeet? Gamen is super leuk, maar soms heb je moeite om te stoppen met game. Waarom is gamen zo verslavend?
Gamen
Gamen is via de (spel) computer of telefoon een spel spelen. Alleen met anderen of tegen anderen. Er zijn allerlei soorten games; adventure, first person shooters, strategy, online role playing games en nog veel meer.
Voordelen
Gamen kan ontspannend zijn en verveling tegen gaan. Je hebt sociale contacten door het gamen en het is ook nog eens uitdagend. Je hebt veel skills nodig om verder te komen en leert nieuwe dingen. Anderen vinden misschien ook wel dat je het ontzettend goed kan. Gamen werkt dus ontspannend, je leert snel handelen en je leert andere mensen kennen.
Nadelen
Als het spel te veel ruimte in je leven gaat nemen, dan is dat een nadeel. School gaat dan minder goed, je ziet minder vrienden en je denkt veel aan gamen. Dit kan een fase zijn, bijvoorbeeld als er een nieuw spel uit is. Als dit te lang duurt kan je minder genieten van andere zaken die je geluk brengen en jou goed over jezelf doen voelen. Als dit zo is, dan kun je verslaafd raken aan gamen.
Risico's
Onthoud dat gamen vooral heel leuk is. Het wordt pas een probleem als het door gamen minder gaat op school of werk. Of als je liever gaat gamen dan dat je je vrienden wilt zien. Of, als je slechter gaat slapen en minder goed voor jezelf gaat zorgen.. Daarbij kun je ook last krijgen van je rug, nek of armen.
Fanatiek of probleem?
Als je net een nieuwe game hebt gekocht of je vindt het spel erg leuk is het logisch dat je vaak en veel wilt spelen. Je wil steeds verder komen in het spel en besteedt hier veel tijd aan. Het spelen van een game wordt een probleem als je er op andere plekken last van krijgt. Als het bijvoorbeeld niet goed gaat op school, je er ruzie over krijgt met je ouders of geldproblemen krijgt.
Verslaafd
Je kan niet van de een op de andere dag verslaafd raken. Dit is een proces waarbij je langere tijd merkt dat je in de problemen komt. Verslaafd zijn betekent dat je ook wel weet dat je moet stoppen maar niet zo goed weet hoe. Verslaving kan ook in de familie zitten, dan ben je er gevoeliger voor. Kinderen die eenzaam zijn, weinig zelfvertrouwen en weinig sociale vaardigheden hebben krijgen sneller problemen met gamen. Ook mensen met autisme en AD(H)D lopen extra risico.
Afspraken maken!
Om te voorkomen dat gamen een probleem wordt is het belangrijk dat dat je samen met je ouders afspraken maakt. Hoe lang je mag gamen bijvoorbeeld en welke dingen je naast het gamen nog kan doen. Als je denkt dat je te veel gamet en niet lekker in je vel zit, praat hier dan over met je ouder of iemand op school. Dit is helemaal niet erg en alleen maar goed om te bespreken. Op die manier zorg je ervoor dat gamen leuk blijft en dat het niet een verslaving wordt!
Bron: Jellinek