Wat is het boerkaverbod?

De maatschappij
Een vrouw in een niqab

Vanaf 1 augustus 2019 geldt het boerkaverbod. Of nou ja, het is een gedeeltelijk verbod. Op sommige plekken mag je wel een boerka dragen, en op andere plekken niet. Hoe zit dit?

Wat is een boerka?

Het is niet precies duidelijk hoeveel vrouwen in Nederland gezichtsbedekkende kleding dragen, maar de schatting is dat het er 200 tot 400 zijn. Boerka’s bedekken iemands hele gezicht en lichaam. De ogen zijn ook niet zichtbaar, daar zit een gaas voor waar de vrouwen doorheen kijken.

Een vrouw in een niqab

De nikab

Een nikab is een sluier voor over iemands hoofd, waarbij de ogen wel zichtbaar blijven. Vrouwen die een boerka of een nikab dragen, doen dat vanuit het islamitische geloof.  Vrouwen die dit dragen, worden gezien als strenggelovig.

Verbod

Het boerkaverbod geldt niet alleen voor boerka’s maar voor alle kleding die iemands gezicht bedekt. Dus ook de nikab. Al 14 jaar vóór de invoering van het boerkaverbod, stelde politicus Geert Wilders deze wet voor. Volgens hem zorgen boerka’s ervoor dat islamitische vrouwen minder goed integreren in Nederland.

Onherkenbaar

Door de bedekking van het gezicht, worden de draagsters van boerka’s en nikabs onherkenbaar. Mensen die geen boerka dragen vinden het soms niet fijn dat ze niet kunnen zien wie er onder de sluier zit. Het zou de straat onveiliger maken.

Onderdrukking

Ook vinden sommige feministen dat de gezichtsbedekking symbool staat voor de onderdrukking van vrouwen door mannen. Vrouwen zouden hun gezicht volgens deze feministen verplicht bedekken omdat ze anders de mannen van slag brengen met hun schoonheid. Mannen hoeven hun gezicht niet te bedekken.

Geloofsvrijheid

Niet iedereen vindt dat het dragen van een boerka een vorm van onderdrukking is. Boerkadraagsters geven ook aan dat ze zich niet gedwongen voelen om de boerka te dragen, maar dat ze dit zelf willen vanwege hun geloof. Het verbieden van een boerka of nikab vinden ze daarom een beperking van hun (geloofs)vrijheid.

Niet overal verboden

Het boerkaverbod geldt niet overal. Alleen in het onderwijs, de zorg (bijvoorbeeld ziekenhuizen), het openbaar vervoer en overheidsgebouwen (zoals het gemeentehuis of het politiebureau) mogen vrouwen met een boerka of nikab niet naar binnen.

Boete

Vrouwen die in een boerka of nikab de plekken betreden waar het verbod geldt, krijgen een boete van 150 euro. Maar die zullen ze niet overal krijgen. Sommige ziekenhuizen hebben al gezegd dat ze niet mee doen met het verbod. Ook in het openbaar vervoer zijn de medewerkers niet van plan om mensen met een boerka of nikab weg te sturen. Zij blijven mensen met boerka’s en nikabs ondanks het verbod gewoon verwelkomen en krijgen ze er geen boete.

Evaluatie

Na drie jaar, in 2022, wordt het boerkaverbod geëvalueerd. Dat betekent dat er wordt gekeken of het verbod werkt. Misschien wordt de wet dan aangepast of uitgebreid. Of misschien verdwijnt hij wel helemaal!

Bronnen: AD, NOS, Nieuwsuur