Wat is Black Friday?

De maatschappij
Uitverkoop

Wanneer je door een winkelstraat loopt, heb je vast weleens het woord SALE (= uitverkoop) voorbij zien komen. Winkels hebben wel vaker uitverkoop, maar tijdens Black Friday zijn de kortingen net iets hoger. Hoe is deze dag in het leven geroepen? Wij hebben voor je het antwoord!

Online bestellen

Veel korting

Black Friday en Thanksgiving Day hangen nauw met elkaar samen. Thanksgiving Day wordt namelijk in de Verenigde Staten altijd gevierd op de vierde donderdag van november. Black Friday (de naam zegt het al) wordt altijd een dag later gevierd. Het is een dag waarop de meeste winkels kortingen geven op verschillende producten. Denk aan smartphones, televisies of laptops. De kortingen kunnen vaak erg hoog oplopen.

Kerstcadeaus

Vele Amerikanen zijn na Thanksgiving Day een dag vrij. Genoeg tijd om lekker te gaan shoppen! Dit is dus de reden waarom Black Friday valt op een vrijdag. Het is slim om als winkelier nu juist op deze dag veel producten in de uitverkoop te doen, omdat de meeste mensen cadeaus aan het kopen zijn voor de feestdagen. Denk aan Kerstmis of Oud & Nieuw. De winkelstraten zijn rond deze tijd meestal erg druk!

Waar komt de naam vandaan?

Hier bestaan twee theorieën over. Het was tijdens de dag na Thanksgiving Day erg druk in de straten van het Amerikaanse stadje Philadelphia. De politie gebruikte de term om de drukte in de straten aan te duiden. Je kan het vergelijken met een term die ze in Europa gebruiken. In Europa maken ze gebruik van de term: zwarte zaterdag. Hiermee verwijst Europa naar de enorme drukte die ontstaat wanneer mensen tijdens de zomerperiode met de auto naar hun vakantiebestemming rijden.

Van rood naar zwart

De tweede theorie gaat over de winst die een winkelier uit deze dag haalt. Een winkel legt de inkomsten en uitgaves vast in een document. In Amerika is het een traditie om met een rode kleur het verlies te noteren en om met een zwarte kleur de winst vast te leggen. Rond eind november kunnen de meeste winkeliers de cijfers invullen met een zwarte kleur. Dit komt door de vele kerstcadeautjes.