Waarom is een fietspad rood?

De maatschappij
Fietspad met wielrenners

Nederland is een fietsland. Als je ergens wil komen zijn er talloze wegen speciaal voor fietsers. Die wegen zijn er in allerlei soorten en maten, maar de bekendste fietspaden zijn de rode wegen. Waarom zijn ze eigenlijk rood? Willem Wever zoekt het uit.

Rood

De rode kleur van fietspaden is iets dat vooral in Nederland en Vlaanderen voorkomt. Het eerste rode fietspad werd in Tilburg gelegd in 1980. Dat is nog helemaal niet zo lang geleden! Dit is vooral om aan te geven dat er een fietspad is. Er is geen wet die zegt dat een fietspad specifiek die kleur moet hebben. Dus je zou ze ook een andere kleur kunnen geven!

Nuenen

Het eerste officiële fietspad in Nederland komt uit 1896 en werd aangelegd in Nuenen. Het fietspad liep van het station naar het dorpscentrum. Vanaf dat jaar begon de ANWB ook actie te voeren voor meer fietspaden in Nederland. In 1898 legde de ANWB hun eerste eigen fietspad aan in Den Haag. Vanaf de Tweede Wereldoorlog maakte Nederland het verplicht voor fietsers om op de fietspaden te fietsen.