3 vragen over een AMBER Alert

De maatschappij
Een AMBER Alert verspreidt zich razendsnel

Ooit van een AMBER Alert gehoord? Het is een kort bericht waarin de politie vraagt om hulp. Het doel van het bericht is om een vermist of ontvoerd kind zo snel mogelijk weer te vinden. Elk jaar op 13 januari besteden we extra aandacht aan dit onderwerp. Wij hebben daarom drie vragen voor je klaarstaan en beantwoord.

1. Wat is een AMBER Alert?

Het is een landelijk waarschuwingsbericht dat de wereld in gaat als de politie vreest voor het leven van een vermist of ontvoerd kind. Het bericht wordt razendsnel verspreidt en duikt overal op in Nederland. Het bericht bestaat uit een foto van het vermiste kind met naam en leeftijd. In het bericht vind je ook het telefoonnummer van de politie. De mensen die zoeken en de politie hopen op een tip. Ze willen zoveel mogelijk mensen bereiken om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van waar het vermiste kind zich ergens bevindt. Het bericht is bijna overal te zien.

Facebook

2. Waar zie je een AMBER Alert?

Het bericht bereikt via verschillende manieren onwijs veel mensen. Dit kan via reclameschermen, websites of snelwegborden. Maar denk ook aan sociale media zoals Facebook. Het kan namelijk gebeuren dat je een AMBER Alert tegenkomt tijdens het scrollen door je tijdlijn. Ook via de app 9292 kan je het bericht zien, via schermen bij tankstations en ga zomaar door. Gemiddeld stuurt de politie 1 of 2 keer per jaar een AMBER Alert de wereld in. Hierbij gaat het om een kind dat zich in levensgevaar bevindt. Het kind moet snel gevonden worden.

3. Waar komt de naam AMBER vandaan?

In Amerika bestaat een AMBER Alert al een tijdje. De naam komt van het Amerikaanse 9-jarige meisje Amber Hagerman. Zij werd op 13 januari 1996 ontvoerd en vermoord. Ze kwam uit de stad Arlington in de staat Texas. Haar dood leidde tot het invoeren van het AMBER Alert. Dit met als doel om de kans op een goede afloop van een ontvoering of een vermissing enorm te vergroten. Sinds 2008 kent Nederland ook het AMBER Alert plan.

Bron: AMBER Alert