De bekendste criminelen van Nederland

De maatschappij
criminaliteit

Nederland staat gelukkig niet bekend als een land dat barst van de criminaliteit, toch zijn er genoeg misdrijven gepleegd in ons kleine landje. Misschien heb je wel eens gehoord van de Heineken ontvoering, of van de naam ‘’Klaas Bruinsma‘’. Hier vind je de top 5 grootste Nederlandse criminelen en wat hun misdrijven waren! 

5. Stanley Hillis (ook wel bekend als ‘’de Ouwe’’)

Stanley H is het meest bekend geworden door zijn ontsnappingen, onder andere uit de Bijlmerbajes en de gevangenis in Scheveningen. Stanley had een lastige jeugd en zat vanaf zijn 14 jaar in een speciale jeugd-instelling. Toen hij wat ouder werd heeft hij veel banken beroofd en werd dan ook meerdere malen opgepakt. Over deze crimineel is zelfs een serie gemaakt! 

4. Willem Holleeder (De neus)

Grote kans dat deze naam je bekend voorkomt, want Holleeder wordt ook wel de bekendste crimineel van Nederland genoemd. De bijnaam van deze crimineel is ‘’de Neus’’  en heeft meegewerkt aan de ‘’Heineken ontvoering’’. Bij de Heineken ontvoering werd de toenmalige directeur van Heineken (Freddy Heineken) ontvoerd en de ontvoerder eiste 35 miljoen gulden. Stanley Hills, die op de 5eplaats in deze top staat, scheen Holleeder zelfs te helpen bij sommige criminelen activiteiten! Holleeder is dit jaar (2019) veroordeelt tot een levenslange gevangenisstraf. Hij werd toen veroordeelt voor vijf moorden. 

3. Sam Klepper en Johnny Mieremet (De denkers)

Deze heren hielden zich in het begin vooral bezig met drugshandel. De twee kende elkaar uit de Kinkerbuurt, ze maakte dan ook beide deel uit van de Kinkerbuurtbende. Deze bende noemde zichzelf ‘’De denkers’’. Sam en Johhny stonden bekend om hun ‘’slimme’’ manier van mensen afpersen, het schijnt zelfs dat ze Willem Holleeder hebben afgeperst! Ook pleegde de criminelen meerdere bankovervallen die tot op de dag van vandaag nog niet zijn opgelost. Sam Klepper is in 2000 op 40-jarige leeftijd vermoord en John Mieremet in 2005 op 45 jarige leeftijd. Voor beide dus geen sprookjesachtig einde… 

2. Willem Endstra (Stille Willlem)

De bijnaam van deze vastgoedhandelaar was ‘’Stille Willem’’. Er is erg weinig informatie over deze man te vinden.  Wel is bekend dat Stille Willem veel samen heeft gewerkt met Willem Holleeder. Op 16-jarige leeftijd begon Endstra met het werken bij een familiebedrijf, dat hij vervolgens tot heen vastgoedimperium heeft weten uit te bouwen. In 1992 werd zijn naam voor het eerst in verband gebracht met het witwassen van drugsgeld. Witwassen betekent: het verbergen van illegaal verdient geld. Stille Willem had in 2002 waarschijnlijk een vermogen van 350 miljoen euro! Willem Endstra is in 2004 vermoord. Er wordt veel gespeculeerd dat Holleeder hier iets mee te maken zou hebben. 

1. Klaas Bruinsma (De lange)

Bruinsma wordt ‘’De vader van de drugshandel’’ genoemd, hij staat natuurlijk niet voor niks op nummer 1. Net als de andere in deze top 5 had ook deze man een bijnaam, namelijk ‘’De lange’’. De drugsbaron kwam op zijn 16evoor het eerst in aanraking met politie. Hij werd later van school gestuurd en is verder in de serieuze drugshandel ingerold. Bruinsma heeft in 1976 een tijdje in de gevangenis gezeten, maar ging hierna gewoon door met zijn criminele handelingen. Hij creëerde een super grote organisatie.