Waarom vind ik andere muziek leuk dan mijn vader?

De maatschappij
Willem Wever

Als je naar muziek luistert wat je leuk vindt, dan maakt je brein dopamine aan. Dat is een gelukstofje waar je blij van wordt. Als je muziek luistert die je helemaal niets vindt, dan maak je helemaal geen dopanime aan.

Tussen de 13 en 24 jaar is de periode dat je muzieksmaak wordt ontwikkeld. Dit is bepalend voor de rest van je leven. Dus heb je veel Rockmuziek gehoord in die periode, dan is de kans groot dat dat je muzieksmaak is voor de rest van je leven.

Een van de redenen waarom iemand een andere muzieksmaak heeft, komt door persoonlijkheid. Ben je een open en vriendelijk persoon? Dan luister je liever naar Dance- of popmuziek. Ben je een meer gesloten persoon die af en toe verlegen is? Dan is de kans groot dat je meer van Rock houdt. Dit ligt allemaal aan de persoonlijkheid die je ontwikkelt.

Een andere redenen is de omgeving waar je bent. Als je ouders alleen maar Top 40 muziek draaien, raak je daar sneller aan gehecht omdat je daar een goede herinnering aan hebt. Maar dat kan ook zijn met pianomuziek.

Een specifieke situatie kan ook je smaak in muziek bepalen. Je hebt namelijk een goede herinnering aan die tijd en als daar muziek aan verbonden is, dan vind je deze automatisch leuker. Denk hierbij aan je eerste kus met iemand.