Hoe werkt de voedselbank?

De maatschappij
Willem Wever

De voedselbank zorgt ervoor dat gezinnen die niet zo veel geld hebben, extra eten krijgen. Welk eten krijgen ze en hoe wordt dit verdeeld? Willem Wever gaat er langs en zoekt het uit!

Vrijwilligers

Allerlei vrijwilligers vullen kratten bij de voedselbank met eten. Komkommers, brood, citroenen, soep… Er gaat van alles in! De voedselbank is een vrijwilligersorganisatie. Zij zorgen dat mensen die niet zo veel geld hebben, gewoon goed kunnen eten.

Tomaten in gekleurde opgestapelde kratten

Controle

Het voedsel voor in de kratten, krijgen ze van supermarkten. Het gaat dan bijvoorbeeld over eten dat ze over hebben, of waarvan de verpakking kapot is. Alles wordt gecontroleerd, zodat niemand eten krijgt dat niet goed meer is!

Extra producten

De leveranciers sorteren vaak niet alles uit, maar sturen een enorme hoeveelheid. Dat scheelt hen uitzoekwerk, en zorgt voor extra eten voor de voedselbank.

Houd het vers!

Pas op het allerlaatste moment worden de verse producten opgehaald: vlees, melk, kaas en alles wat in de koeling moet. Zo blijft het vers! Denk bijvoorbeeld aan melk die wel binnen de houdbaarheidsdatum valt, maar waarvan de verkoopdatum al verstreken is. Die pakken melk gaan naar het uitdeelcentrum.

Weggeefwinkel

De voedselbank geeft niet alleen kratten eten weg, maar heeft ook een weggeefwinkel. Daar kunnen mensen zelf uitkiezen wat ze meenemen, in plaats van dat de voedselbank dat bepaalt. Er wordt in de winkel goed aangegeven hoeveel producten van elke soort mee mogen worden genomen.

In de video zie je hoe het eraan toegaat in het uitdeelcentrum, en nemen we een kijkje in de bijzondere supermarkt van de voedselbank!