Wie heeft de VOC opgericht?

Geschiedenis
Oude boeken

Je hebt in de geschiedenisles misschien wel eens gehoord over de VOC. Wat was dit en wie richtte de VOC op? Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt en stadhouder Prins Maurits dwongen de kooplieden (handelaren) om samen te werken. Hieruit ontstond de VOC.

Kooplieden

Aan het einde van de 16e eeuw kregen kooplieden de mogelijkheid om specerijen (bijvoorbeeld peper) uit Azië in te voeren. Er was echter veel concurrentie tussen de zogenaamde voorcompagniën (dat zijn ondernemeningen die schepen uitrusten voor een expeditie).

Minder concurrentie

Het bestuur van Nederland vond de concurrentie niet goed voor de handel. Daarom dwongen de raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt en stadhouder Prins Maurits de kooplieden om samen te werken. Voor deze samenwerking werd op 20 maart 1602 de VOC - de Verenigde Oost-Indische Compagnie - opgericht.

Geld

Het nieuwe bedrijf kreeg de naam VOC. VOC betekent de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dit was het enige bedrijf dat handel mocht voeren met Oost-Azië. Dat ging ontzettend goed en er werd erg veel geld verdiend. Elk jaar stuurde de VOC zo’n dertig schepen naar Oost-Azië om daar spullen te kopen en te verkopen.

De Batavia

Sommige schepen werden alleen in Oost-Azië gebruikt, maar sommige schepen kwamen ook weer terug naar Nederland. De Batavia is zo’n ‘retourschip’.