Hoe belt een doof persoon 112?

De maatschappij
Ambulance

In heel Europa kun je bij nood het nummer 112 bellen. De politie, brandweer en/of ambulance staan dan zo snel mogelijk bij je op de stoep om te helpen. Maar hoe bel je de hulpdiensten als je doof bent? Willem Wever weet het!

Doof

Als je doof bent en 112 wilt bellen kun je gebruik maken van je computer, tablet of smartphone met speciale software. Met die software kun je bellen via tekst, spraak en/of beeld. Op die manier kan een doof iemand gewoon om hulp bellen. Mocht dit echter niet lukken dan kan een doof persoon ook de aandacht van omstanders trekken. Ook mensen met een spraakbeperking kunnen gebruik maken van deze software.

Lees ook: Kan je dromen als je blind bent?

Tolk

Een doof persoon kan ook gebruiken maken van een bemiddelingsdienst. Dit is een bedrijf dat contact legt met 112. Op bepaalde tijdstippen kan een doventolk ook vertalen wat er aan de hand is.

Lees ook: Hoe komt het dat je blind wordt als er teveel licht in je ogen schijnt?

Belangrijk

Er zijn drie punten die belangrijk zijn om door te geven tijdens een noodoproep. Wat is er aan de hand? Waar is de hulp nodig? Welke hulp is er nodig? De mensen die in de 112-meldkamer zitten kunnen hun antwoord op dezelfde terugsturen als ze hem hebben ontvangen. Dus een geschreven bericht kan ook een geschreven antwoord krijgen.