Hoe ga ik verstandig om met sociale media?

De maatschappij
Sociale media apps

Goed gevoel

Op sociale media laat je zien wat je aan het doen bent, waar en met wie, wat je van iets of iemand vindt. Je post het en je krijgt likes. Je krijgt een goed gevoel van veel online contacten en als anderen hun posts liken, retweeten of sharen. Maar sociale media kan ook gevaarlijk zijn.

Stress

Sommige jongeren raken gestrest van het continue plaatsen en versturen van berichten en het reageren op anderen via sociale media op hun mobiele telefoon. Dat noemen we socialbesitas of FOMO (Fear of Missing Out), het bang zijn om iets te missen.

Verslaafd

Jongeren kunnen ook verslaafd raken aan hun mobiele telefoon en sociale media. Ze kunnen niet meer zonder. Zij gaan slechter slapen, kunnen zich minder goed concentreren en presteren slechter op school.

Anders voordoen

Jongeren doen zich op sociale media soms ook anders of gelukkiger voor dan dat zij in werkelijkheid zijn. Bijvoorbeeld door zichzelf mooier te maken via een programma als Photoshop. Dat noemen we beautification. En dat kan weer zorgen voor onzekerheid bij jongeren die deze posts zien.

Zoekgedrag

Een ander effect van sociale media is het onderscheid tussen echt en nep. Het zijn geen geloofwaardige zoekresultaten meer die je te zien krijgt. Je wordt op sociale media namelijk benaderd met berichten van je eerdere zoekgedrag. Dat kan je mening beïnvloeden.

Online challenges

Regelmatig zijn er ook berichten in het nieuws over uit de hand gelopen online challenges. Kinderen of jongeren sporen elkaar dan via sociale media aan tot extreem gedrag. Sommige challenges zijn niet zo onschuldig en kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties en ongelukken. Voorbeeld is de “choking challenge” waarbij deelnemers bewust hun keel dichtknepen om in een roes te raken. Hierbij zijn doden gevallen. Maar sommige challenges zijn onschuldig en zijn gewoon ontzettend leuk om aan mee te doen.

Nee!

Als al je vrienden meedoen aan een challenge waar jij over twijfelt en niet mee wilt doen…durf en leer nee te zeggen!

Bron: Veilig internetten