Gijzeling Basisschool de Bovensmilde

De maatschappij
Gijzeling

Het begon op maandag 23 mei 1977 om 09:00. Het leek een normale schooldag te worden, maar dit werd het zeker niet. Op die dag vond de gijzeling van basisschool de Bovensmilde plaats. In dit artikel lees je hier meer over. Benieuwd naar het verhaal van iemand dit deze gijzeling heeft meegemaakt? Luister dan de podcast!

Geert heeft zich verslapen en moet van zijn moeder snel naar school. Het lijkt een normale maandagmorgen, en alle kinderen vertellen in de kring wat ze dat weekend gedaan hebben. Dan komt er een man in een lange leren jas de klas in lopen. En gebeurt er iets wat sindsdien nooit meer is gebeurd in Nederland. Een gijzeling op een basisschool.

105 leerlingen 

Toen de Zuid-Molukkers de school binnen waren gedrongen hielden ze 105 leerlingen en hun 5 leerkrachten gegijzeld. Als je gegijzeld wordt, word je vaak gevangengehouden en bedreigd. Vier dagen lang werden de leerkrachten en leerlingen gegijzeld in de school. Leerlingen werden door de gewapende Molukkers gedwongen om alle ramen dicht te plakken zodat niemand meer naar binnen kon kijken. 

Binnen enkele uren was de school overal in Nederland op het nieuws. De ouders van de kinderen konden niks doen. Als je naar het toilet moest, moest je dit vragen aan de gijzelnemer en dan ging hij met zijn geweer met je mee.

Een van de gegijzelde kinderen was Geert, hij probeerde te ontsnappen. Of dit gelukt is hoor je in de podcast!!

Hutjemutje

De kinderen zaten heel dicht op elkaar en kregen vies, oud eten te eten. Al het afval werd binnen bewaard en er werd niks schoongemaakt. Het begon steeds erger te stinken.

De gijzeling duurde uiteindelijk 4 dagen. 4 dagen lang zaten de kinderen op elkaar, tot er ineens een aantal kinderen ziek werden.. Overgeven, diarree en koorts. De wc’s raakte verstopt en de geur was niet meer uit te houden. Hier hadden de gijzelaars geen rekening mee gehouden. De kinderen mochten de school verlaten, met ambulances werden sommigen afgevoerd. De leerkrachten mochten pas na 3 weken de school verlaten, de Molukkers zijn gevangen genomen.