Alles over de Tweede Kamerverkiezingen

De maatschappij
Stemwijzer Tweede Kamerverkiezing 2023

Om de vier jaar vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Soms is de periode tussen de verkiezingen korter dan vier jaar, omdat het kabinet dan 'gevallen' is. Dat betekent dat de ministers eerder stoppen, ze treden af door bijvoorbeeld een conflict. Dan worden er ook verkiezingen gehouden.

Bron foto: ANP - Koen van Geel

3 vragen over de verkiezingen

De Tweede Kamer bestaat uit verschillende partijen en al die partijen discussiëren over allerlei onderwerpen. Iedereen met kiesrecht mag rond die tijd op een partij stemmen. Hieronder vind je 3 vragen en antwoorden over de manier van stemmen.

1. Wanneer mag je stemmen?

In Nederland mag je stemmen als je minimaal 18 jaar of ouder bent en wanneer je de Nederlandse nationaliteit bezit. Het kan ook gebeuren dat iemand niet mag stemmen, omdat diegene een strafbaar feit heeft gepleegd. Een rechter kan dan als bijkomende straf het kiesrecht van iemand ontnemen. Dit mag alleen bij bepaalde door de wet aangewezen overtredingen.

2. Hoe kan je een stem uitbrengen?

Je gaat naar een stembureau om op een partij te stemmen. Tijdens de verkiezingsdag kent Nederland een heleboel stembureaus waar mensen naar toe kunnen. Denk aan scholen of gymzalen. Je stemt altijd met een rode kleur. Dit vanwege het feit dat dit het tellen van het aantal stemmen veel makkelijker maakt. Probeer maar eens op enorm stembiljet met al die zwarte letters te zoeken naar een klein rondje dat zwart gekleurd is. Een rood ingekleurd rondje is goed te zien. Wanneer je met een andere kleur stemt, is je stem niet geldig.

3. Wie telt al die stemmen?

Nadat iemand zijn of haar stem heeft uitgebracht, gaat het stembiljet in een stembus. Tot een bepaald tijdstip kan je niet meer stemmen en worden alle stemmen geteld. Wie dacht dat dit met een computer gedaan wordt, heeft het mis. Alle stemmen worden met de hand geteld door vrijwilligers. Ongeveer 10.000 mensen beginnen met het sorteren van alle stemmen op de partijen. Vroeger waren ze veel moderner ;) en maakte ze gebruik van stemcomputers. Die bleken achteraf toch niet zo betrouwbaar genoeg. Toen kwam het rode potlood terug.

Bron foto: ANP