Wat doen ze op een booreiland?

De maatschappij
Willem Wever! Booreiland

Waarschijnlijk heb je ze nog nooit van dichtbij gezien. Je kunt er alleen per helikopter komen. Ze staan namelijk ver op zee: booreilanden! Wat doen ze daar allemaal? Willem Wever zoekt het uit!

Dag- en nachtdienst

De mensen op een booreiland werken wel 12 uur per dag! Zo wisselen ze elkaar af tussen de dagdienst en de nachtdienst. Dat doen ze twee weken lang, en dan gaan ze met de helikopter weer even naar huis.

Bemanning

Op zo’n booreiland werken ongeveer 80 mensen. Dat zijn koks, onderhoudspersoneel, een arts… En natuurlijk de boormannen! Op de boorvloer boren deze mensen naar gas. Dat halen ze uit de bodem van de zee.

Lange buizen

Afhankelijk van hoe diep er wordt geboord, zijn de gasbuizen langer of korter. Bij het boorplatform dat Willem Wever bezoekt was dat 4 kilometer. Maar het wereldrecord is zelfs 10 kilometer diep!

Gas in steen

Onder het booreiland is het productiestation. Daar komt het gas aan nadat het is opgeboord. Dat gas zit in een soort steen met kleine gaatjes waarin het gas kruipt.

Naar jouw huis

Door allemaal buizen vanaf het platform gaat het gas door zee uiteindelijk naar jouw huis. Als je nog een gasaansluiting hebt dan, want niet alle nieuwbouwhuizen hebben dat!

Speciale behandeling

Maar voordat het gas gebruikt kan worden, moet het eerst speciaal worden behandeld. Dat gebeurt op het vaste land. Daarom koken de koks op het booreiland ook niet op gas, maar op elektriciteit!