Wat doe je als je auto ter water raakt?

De maatschappij
Auto ter water

Je hoopt dat het nooit gebeurt: je zit in een auto, en die komt in het water terecht. Toch is het goed om voorbereid te zijn. Wat moet je doen als je auto in het water rijdt?

Raam open

Probeer het raam open te draaien of stuk te slaan. Helaas lukt dit niet altijd. Tegenwoordig zijn heel veel autoramen elektrisch. Als een auto in het water terechtkomt, lukt het niet altijd om het raam open te doen. Dan moet je wachten tot de auto helemaal onder water is. Dat voelt misschien onlogisch, maar is wel de juiste manier!

Hamertje

In auto’s zitten meerdere hamertjes om een ruit mee in te tikken. Maar als een auto op zijn kop of op de zijkant in het water valt, kun je er niet altijd bij, omdat je vast zit in de gordel. Vraag daarom aan je ouders of ze willen zorgen dat de hamer niet in het dashboardkastje of bij je voeten zit, maar in de buurt van de handrem. Dan kun je er altijd bij!

Gordel los

Om te zorgen dat je niet vast zit in de auto, is het belangrijk om zo snel mogelijk je gordel los te doen. Onder water gaat dit soms heel lastig. Maar je wil niet vast blijven zitten! Dus doe je best om zo snel mogelijk uit je gordel te komen.

Blijf rustig

Als je in paniek raakt, denk je niet meer goed na. Het is beter om rustig te blijven, hoe moeilijk dat ook is! Vooral als de auto op zijn kop in het water ligt en je niet meer zo goed weet wat onder of boven is, is het belangrijk om goed na te denken.

In actie

In de video zie je hoe Ajouad en Didi ontsnappen uit een auto die onder water is geraakt. Vooral Ajouad vindt het erg spannend!