Wat doet een Butler allemaal?

De maatschappij
Willem Wever

Een butler is iemand die in dienst is als hoofd huishouding. Hij stuurt het personeel aan en zorgt ervoor dat alles geregeld is voor de gastheer en gastvrouw. Vaak werkt een butler bij een familie in huis, maar er zijn ook butlers die gespecialiseerd zijn in zakelijke gelegenheden. De precieze taken van een butler wisselen per huishouden.

Ontvangst

Als een familie gasten krijgt worden deze vaak ontvangen door de butler. Hij/zij zorgt ervoor dat de jassen worden aangenomen en dat de gasten naar de juiste kamer worden begeleidt. Een butler zal uit etiquette (chique woord voor regels) vrouwen nooit voorop laten gaan. Dit is niet uit onbeleefdheid, maar om ervoor te zorgen dat een vrouw niet in het onbekende terecht komt. Daarnaast kondigt de butler ook aan bij de familie wie er aan de deur staat. Wel zo handig dat je weet wie er in je huis is!

Familie gaat voor

Butlers zijn dienstbaar, wat betekent dat het gezin waarvoor ze werken (vaak) op de eerste plaats staat. Een butler komt brengt veel tijd door bij de familie waarvoor hij werkt. Tijdens zijn werk kan hij nogal eens wat dingen opvangen. Om te voorkomen dat hij dit door verteld, wordt er een geheimhoudingsplicht getekend.

Dineren kun je leren

Ook tijdens het eten blijft een butler paraat. Hij zorgt ervoor dat hij vlak bij de tafel blijft staan, zodat hij eventuele vragen meteen kan beantwoorden. Ook serveert hij het eten uit aan de mensen aan tafel. Het is hard werken! Bij het neerzetten van het eten gaan de dames voor, daarna pas de heren.

Ook leuk!

Wil je nog meer weten? Klik dan op de video hiernaast. Britt en Jetske zijn op bezoek bij Kasteel Kerckebosch en lopen mee met butler Jeroen!