Wat is eenzaamheid en hoe voel je je minder eenzaam?

De maatschappij
Eenzaam meisje met telefoon

Iedereen kan zich weleens eenzaam voelen. Dat is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Veel mensen denken dat eenzaam zijn hetzelfde is als alleen zijn. Toch is dat niet zo. Ook in een grote groep kun je je eenzaam voelen.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid voelt alsof je alleen bent. Je hebt het gevoel dat je niet bij anderen hoort. Je voelt je niet verbonden met andere mensen en daardoor voel je je alleen. Je kunt je zo voelen als er niemand om je heen is, maar ook als je in een groep bent. Soms voelt het alsof je een beetje buiten een groep valt. Als je je heel vaak niet verbonden voelt met andere mensen, dan noemen we dat eenzaamheid. En dat is een vervelend gevoel.

Hoe voelt eenzaamheid?

Eenzaamheid voelt voor iedereen anders. Het voelt voor veel mensen alsof je iets mist. Je mist een band met andere mensen en mist misschien ook meer mensen om je heen. Daardoor kun je je verdrietig voelen of bang. Je denkt dat je misschien niet goed genoeg bent, maar dat is niet waar.

Hoe voel je je minder eenzaam?

Als je je eenzaam voelt is het belangrijk om er met iemand over te praten. Je kunt het bespreken met je ouders, je juf of meester, iemand uit jouw klas of uit de buurt. Ook kun je jouw verhaal kwijt bij De Kindertelefoon. De mensen die daar werken luisteren naar jouw verhaal en kunnen met jou een oplossing bedenken. Je hoeft je niet te schamen als je je eenzaam voelt. Veel mensen voelen zich eenzaam.

Iets doen voor eenzame mensen

Voel jij je niet eenzaam, maar denk je dat iemand anders wel eenzaam is? Dan kun je die persoon misschien wel helpen. Ga bij diegene op bezoek of maak een praatje met die persoon en vraag hoe het gaat. Dit kan iemand al heel erg helpen.

De Kindertelefoon

Zit je ergens mee en wil je daar met iemand over praten? Ga naar de site van De Kindertelefoon. Hier kun je anoniem en gratis met iemand chatten of bellen. De mensen van De Kindertelefoon willen met jou over alles praten.