Waarom is Dodenherdenking op 4 mei?

De maatschappij
Dodenherdenking, Willem Wever, Waalsdorpervlakte, 4 mei

Ieder jaar op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Alle burgers en militairen die omgekomen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. De datum 4 mei heeft alles te maken met de dag daarna. Nederland werd namelijk officieel bevrijd op 5 mei 1945. Leden van voormalige verzetsgroepen en de nabestaande besloten aan de vooravond van die feestdag op verschillende plaatsen in het land stille tochten te houden.

Plechtig

De herdenking bestaat uit een plechtigheid. Daarna worden er kransen gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, maar ook op andere plekken in Nederland. Om acht uur ’s avonds worden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van iedereen die vanwege een oorlog is overleden.

Feest en herdenking

Nederland werd officieel bevrijd op 5 mei 1945. De regering besloot toen dat het eerste nationale bevrijdingsfeest zou worden gehouden op de verjaardag van koningin Wilhelmina, op 31 augustus.

Stille tochten

Een jaar later werd er ook een feest georganiseerd op 5 mei om de bevrijding te vieren. Voordat het zover was, besloten leden van voormalige verzetsgroepen en nabestaanden aan de vooravond van die feestdag op verschillende plaatsen in het land stille tochten te houden naar de plaatsen waar hun dierbaren tijdens de oorlog overleden zijn.

Weet jij ook...

Het geluid van de trompet dat je hoort vlak voor de twee minuten stilte de Taptoe heet.