De tien gekste regels van Nederland

De maatschappij
Twee plastic poppetjes van twee politieagenten met handboeien

In Nederland hebben we wetten die voor het hele land gelden. Maar gemeentes kunnen ook hun eigen regels opstellen. Deze staan in een Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). De regels hierin zijn meestal standaard, maar in sommige plaatsen hebben ze hele gekke regels bedacht. Willem Wever heeft de tien vreemdste op een rij gezet.

10. Boete voor blaffende hond

Alle honden blaffen. Dat zit in hun natuur. Maar in Rotterdam vinden ze blaffende honden maar vervelend. Daarom kan je een boete van € 130,- krijgen als je hond blaft. Als hij niet ophoudt, dan kan de boete zelfs oplopen tot € 2250,-! Er is een uitzondering. Als een hond blaft naar een andere hond dan knijpen de handhavers meestal een oogje toe.

9. Pas op met je fiets parkeren

Onder andere in de plaats Oldenzaal moet je uitkijken waar je je fiets neerzet. Je mag je namelijk je fiets niet tegen een raam, raamkozijn of deur zetten zonder toestemming van de huiseigenaar. Daar kan je een boete voor krijgen.

8. Verboden te bedelen

Als zwerver wil je niet in Groningen ‘wonen’. In de stad Groningen mag je namelijk niet bedelen om geld. Dus als het geld op is, heb je pech. Zelfs een bordje waarop staat dat je geld nodig hebt, is verboden.

Een silhouette van een jongen die door de luxaflex gluurt

7. Niet gluren bij de buren

In Meppel en Zoetermeer mag je niet bij de buren naar binnen kijken. Maar wie doet dat nou niet als ‘ie langs loopt?! Het verbod geldt voor zowel het bespieden van anderen met of zonder verrekijker, of een ander kijkinstrument.

6. Geen eentonige straatmuziek

Niet alleen zwervers hebben het lastig in Groningen. Ook straatmuzikanten kunnen boetes krijgen. Zij mogen namelijk niet langer dan een half uur op dezelfde plek spelen. Deze regel is bedacht nadat buurtbewoners hadden geklaagd over eentonige muziek onder hun raam. Een bekende Groningse straatmuzikant die de muziek speelde kreeg een boete. Deze is later wel ingetrokken, omdat mensen massaal protesteerden tegen de boete. De gemeenteraad vond dat zijn muziek niet als eentonig kon worden omschreven.

5. Vliegverbod voor duiven

Duiven vind je overal. Maar in Lelystad en Urk kan de gemeente een vliegverbod voor duiven uitvaardigen. Deze wet is ooit bedacht voor postduiven. Bij het afschieten van verwilderde duiven, kon het gebeuren dat ook voorbij vliegende postduiven uit de lucht werden geschoten. Daarnaast mochten postduiven in Urk ook niet op zondag vliegen. Urk is erg gelovig en doet nog aan de zondagsrust.

Een man in een blauwe jas met een metaaldetector op het strand

4. Geen metaaldetector dragen

Sommige mensen heb een metaaldetector om bijvoorbeeld oude munten en andere interessante metalen voorwerpen te zoeken. Maar op veel plekken is dat verboden. In Arnhem bijvoorbeeld. Dat komt doordat er veel materiaal uit de Tweede Wereldoorlog ligt. Oude explosieven kunnen gevaarlijk zijn. Er zijn gemeenten die bang zijn dat oude archeologische vondsten in het bezit komen van normale mensen in plaats van de gemeente zelf.

3. Sprokkelen in het bos

Wat is er leuker dan in de herfst eikeltjes en kastanjes zoeken in het bos? Toch mag dit in de meeste plaatsen in Nederland niet. Je mag dus niet uit het bos meenemen, zelfs geen eikeltje!

2. Verboden te stoepkrijten

Je hebt vast zelf wel eens met stoepkrijt een tekening gemaakt. Maar in veel plaatsen is dat officieel verboden. Ook als je een kind bent. Je kan er een boete van € 140,- voor krijgen. Gelukkig zijn er ook gemeentes die dit verbod al hebben geschrapt.

1. Geen inbreker in het toilet

Een inbreker in je huis is natuurlijk heel vervelend. Maar toch is er een regel die de inbreker beschermt. Je mag hem namelijk niet opsluiten in je toilet, ook al probeert hij jou te beroven! Een inbreker opsluiten betekent dat je iemand berooft van zijn vrijheid. En dat is een overtreding van de wet.