Waarom stemmen we met een rood potlood?

De maatschappij
Rood potlood

In Nederland wordt al sinds 1921 met rood gestemd. Eerder werd met zwart gestemd. Maar ze kwamen erachter dat dit het tellen van de stemmen lastig maakte. Waarom niet de kleur groen?

Kieswet

In de Kieswet staat dat er met de kleur rood gestemd moet worden. In het stemhokje ligt daarom altijd een rood potlood. Mensen denken hierdoor dat je alleen met potlood mag stemmen, maar dat is niet zo. Als je maar met de kleur rood stemt. Als je met een andere kleur stemt, is je stem niet geldig en wordt je stem niet meegeteld. Als je met een rode stift stemt, of met rode lippenstift is het dus ook goed. Al is het wel lastig om met lippenstift een klein rondje op het stembiljet in te kleuren.

Zwart

In Nederland wordt al sinds 1921 met rood gestemd. Eerder werd met zwart gestemd. Maar ze kwamen erachter dat dit het tellen van de stemmen lastig maakte. Probeer maar eens op enorme stembiljetten met al die zwarte letters te zoeken naar een klein rondje dat zwart is gekleurd. Er ontstond een discussie over welke kleur het dan moest zijn.

Socialisme

De kleur rood werd met socialisten vergeleken. Socialisten willen dat de staat het verschil in economische macht in het land gelijk maakt. Door politieke tegenstanders werd voorgesteld om met oranje, groen of paars te stemmen. Als het maar een opvallende kleur was. Het werd toch rood.

Stemcomputer

Een aantal jaar geleden stemden we via stemcomputers. Aan de kleur rood waren we nu gewend geraakt. De stemknop op de stemcomputer was daarom ook rood. De stemcomputers waren niet betrouwbaar genoeg. Het rode potlood kwam terug.

Bron: Kiesraad