Wat doet een vuurtorenwachter?

De maatschappij
Willem Wever

Een vuurtorenwachter is iemand die het licht van een vuurtoren verzorgde. Vroeger voor de tijd van elektriciteit, werden vuurtorens verlicht met een vuur dat bovenin branden. Het was een enorm zwaar werk om constant hout en kolen al die trappen op te slepen. Daarom waren de meeste vuurtorenwachters mannen.

Lichtje branden

Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer. De vuurtoren wordt verlicht door een lamp. Elke vuurtoren heeft een uniek lichtpatroon. Daardoor kunnen schippers zien welke vuurtoren het is. De vuurtorenwachter had vroeger ook de functie van uitkijk.

Verkeersleiders

Het aantal vuurtorenwachters is door de jaren heen flink gedaald. Er zijn nog wel een paar vuurtorens bemand op een aantal Waddeneilanden. Zij zijn nu vooral verantwoordelijk als verkeersleider voor de scheepsvaart. Als er een schip in nood is, zorgen zij dat de juiste hulp onderweg is.

Meer weten...

Vroeger had een vuurtorenwachter een hele duidelijke functie, zorgen dat het vuur in de toren bleef branden, maar tegenwoordig is dat niet meer nodig, want alles gaat toch automatisch? Dat klopt niet helemaal. Op de Brandaris werkt nog steeds een vuurtorenwachter. Ajouad gaat samen met Hidde op pad om te kijken wat vuurtorenwachter Nicolette allemaal doet.