5 tips om thuis je schoolwerk te maken

De maatschappij
Tips voor thuiswerken van Willem Wever

Door het coronavirus kunnen kinderen in Nederland even niet naar school. Maar hoe kun je thuis het beste al je schoolwerk maken? Willem Wever vraagt een meester om een paar goede tips. Met deze tips zijn jouw schoolopdrachten zo gemaakt!

Digitale lessen

Veel juffen en meesters proberen nu de lessen digitaal te geven. Misschien stuurt jouw juf of meester ook wel video’s om alle vakken uit te leggen. Meester Jord doet dat ook. Hij geeft les aan kinderen in groep 5 en groep 6 en probeert ze nu in video’s alles uit te leggen. Maar na die uitleg moeten de kinderen zelf aan het werk. Niet in een klaslokaal, maar in de woonkamer, de slaapkamer of in de tuin. Bij jou gaat het misschien ook zo. Dat is anders dan je gewend bent. Daarom heeft meester Jord een paar tips voor je op een rijtje gezet om thuis goed je schoolwerk te doen.

Tips om thuis schoolwerk te maken van Willem Wever

Tip 1: ruim je werkplek op

Kies een plekje in huis waar jij het fijn vindt om te zitten. Is daar een tafel of een bureau waar jij goed kunt werken? Ruim die plek dan eerst goed op. Als er veel prulletjes of speelgoed om je heen liggen, raak je sneller afgeleid. Zorg dus voor een opgeruimde plek voor je aan je schoolwerk begint. Anders duurt het maken van je schoolwerk nóg langer…

Tip 2: neem de tijd

Zorg dat je werkplek rustig is. Als er veel lawaai is, kun je de opdrachten niet goed doorlezen. Neem de tijd om de opdrachten rustig door te lezen. Zo kun je de opdrachten goed begrijpen. Vind je het moeilijk? Vraag dan iemand in de buurt om hulp. Misschien kan een van je ouders de opdracht uitleggen.

Tip 3: neem thuis ook pauze

Vind je op school stiekem de pauze het leukst? Goed nieuws: pauze nemen is thuis ook belangrijk. Sta bijvoorbeeld na 30 minuten werken even op om wat drinken te pakken, loop een rondje in de tuin of bel even met je opa of oma. Je hersenen kunnen niet de hele dag op volle kracht bezig zijn. Als je even rust neemt, heb je daarna weer energie om door te gaan. Maar let op dat je de pauzes niet te lang maakt. ;-)

Zo kun je het beste thuis aan school werken

Tip 4: maak een afstreeplijstje

Weet je wat je per dag moet doen voor school? Heb je van je meester of juf een aantal taken gekregen? Schrijf in de ochtend alle taken op en maak een takenlijstje. Zo kun je de taak doorstrepen als je daar klaar mee bent en weet je wanneer het bijna tijd is om te spelen. Je mag daar ook 'pauze' opschrijven! ;-)

Tip 5: vraag om hulp

Op school kun je de meester of juf vragen als je iets niet snapt. Maar hoe moet dat als je thuis werkt en vragen hebt? Je kunt je vader, moeder, broer of zus misschien even vragen of zij de opdracht kunnen uitleggen. Lukt dat niet? Verzamel aan het einde van de dag al je vragen en stel ze later, op een digitale manier, aan je meester of juf.

Succes!