Hoe komt het pakketje dat ik online bestel bij mij thuis?

De maatschappij
een animatie van een doos met een elpee erin en een boek en een online dingetje

Je bestelt iets online, bijvoorbeeld een leuk spel. De volgende dag krijg je dat spel thuisbezorgd. Hoe werkt dat eigenlijk? Welke weg legt dat spel af om bij jou te komen en wie werken daar allemaal aan mee? Willem Wever weet het antwoord! 

De webwinkel


Als je iets bij een winkel op internet (webwinkel) koopt, krijgt de medewerker in het magazijn van de winkel een berichtje. In het magazijn liggen alle producten die in de webwinkel te koop zijn in kasten op voorraad. De medewerker pakt jouw bestelling uit de kast en verpakt het in een doos. Op de doos plakt hij een sticker met jouw adresgegevens en een streepjescode. Als hij de streepjescode print, krijgt PostNL het bericht dat jouw pakketje klaarstaat. PostNL stuurt dan ook een berichtje naar jou zodat jij weet dat je pakketje aan zijn reis gaat beginnen.

Op weg naar PostNL


Aan het eind van de middag rijdt een chauffeur in een bestelwagen bij de webwinkel langs om je pakketje op te halen. Nu is je pakketje echt onderweg! De chauffeur levert jouw pakketje af bij een sorteercentrum in de buurt van de webwinkel. In het sorteercentrum staan grote machines met lopende banden. Hier worden alle pakketten op gelegd. Vliegensvlug gaat jouw pakketje via de lopende band naar een plek waar een vrachtwagen klaarstaat. In de vrachtwagen gaan alle pakketten die bij jou in de buurt moeten worden bezorgd. Rond middernacht brengt de vrachtwagenchauffeur de pakketten naar een sorteercentrum in de buurt van jouw woonplaats.

Het sorteercentrum bij jou in de buurt 


In de vroege ochtend komt de vrachtwagen bij het sorteercentrum bij jou in de buurt aan. Om 4.00 uur gaan de machines aan de slag om je pakketje over de lopende band naar een bestelbusje te brengen. Deze busjes staan aan de zijkant van de lopende band geparkeerd. Als jouw pakketje bij het busje is aangekomen dat bij jou in de straat rijdt, zorgt de machine automatisch dat het pakketje daar stopt. De bezorger staat klaar om jouw pakketje samen met andere pakketjes voor jouw buurt in zijn bus op te stapelen. De machine zorgt er ook voor dat jij een berichtje krijgt met daarin de tijd dat de pakketbezorger het pakketje bij je komt bezorgen. 

De bezorging


Om ongeveer 8.00 uur begint de bezorger met het wegbrengen van alle pakketten. Een groot deel van de dag rijdt hij via een slimme route langs de straten. Als hij bij jou is, belt hij aan. Hopelijk ben je thuis om je pakketje in ontvangst te nemen. Wat is nou leuker dan je pakketje zelf in ontvangst te nemen en uit te pakken? En mocht je er toevallig niet zijn, dan komt de bezorger de volgende dag nog een keer langs. Als we je dan weer missen, brengen we het pakketje naar een Albert Heijn, Jumbo of Bruna in de buurt. Daar kun je het dan ophalen. En dan is het natuurlijk tijd om snel met je spel te gaan spelen! 
 

BRON: PostNL

Weet jij ook ...