Dag van de scheiding

De maatschappij
scheiden

Als je ouders gaan scheiden is dit meestal verdrietig nieuws. Scheiden gebeurt vaak als je ouders denken dat ze gelukkiger zonder elkaar zijn, dan met elkaar. Maar hoe werkt dat scheiden dan? Als je ouders hebben besloten om uit elkaar te gaan is dit best een grote stap, daarom is het ook belangrijk dat je hier thuis goed over praat. 

Zodra je ouders en jij (en eventueel je broertjes of zusjes) het allemaal een plekje hebben kunnen geven moet er een hoop geregeld worden! Tegenwoordig is er gelukkig veel hulp beschikbaar die ervoor kunnen zorgen dat het iets minder ingewikkeld wordt. Een voorbeeld hiervan is een advocaat, die kan helpen alle afspraken op een rijtje te zetten. Afspraken gaan bijvoorbeeld over geld en spullen

Het allerbelangrijkste zijn meestal de kinderen. Het is natuurlijk van belang dat dat daar hoe dan ook voor gezorgd wordt! Helaas kunnen kinderen zich niet in tweeën splitsen en moet er dus goed besproken worden wanneer welke ouder voor de kinderen zorgt, afspraken of bijvoorbeeld over vakanties. Deze afspraken worden ook wel de omgangsregeling genoemd. 

Als je ouders alles goed hebben afgesproken is het tijd om naar de rechter te gaan, hij bepaalt hoeveel alimentatie er betaald moet worden. Alimentatie is geld dat een van de ouders geeft, aan de ouders die het minste van de 2 verdient. Dit geld kan dan gebruikt worden voor bijvoorbeeld kleding of eten voor de kinderen. 

De scheiding is officieel als de uitspraak van de rechter op papier staat.