5 tips om mensen minder eenzaam te laten voelen
Je kent vast wel iemand in de buurt die zich vaak alleen voelt. Denk aan een buurvrouw die in dezelfde straat woont als jij of aan je eigen opa die je in deze coronatijd bijna niet ziet. Maar het kan ook een klasgenoot zijn. Hij of zij zit vaak alleen en voelt zich niet verbonden met de rest van de klas. Vergeet niet dat jij kunt proberen iemand minder eenzaam te laten voelen door te laten zien dat je er voor die persoon bent.
Week tegen eenzaamheid
Elk jaar besteden we in Nederland extra aandacht aan het thema eenzaamheid. Tijdens de week van de eenzaamheid komen verschillende groepen in actie. Vooral in deze coronatijd zitten ouderen vaak thuis, omdat ouderen sneller ziek worden van het virus. Hierdoor voelen ouderen zich in deze tijd extra eenzaam. Dit kan dus ook je oma of opa zijn, maar met deze 5 tips tover jij een glimlach op het gezicht van je grootouders. Deze 5 tips zijn afkomstig vanuit de organisatie die de Week tegen Eenzaamheid elk jaar organiseert.
1. Stuur een kaartje
Schrijf een brief of maak een tekening! Daarmee laat je weten dat je aan iemand denkt. Het kaartje kan je met de post versturen of je brengt het even langs. Of je gebruikt de website Omapost. Deze website zorgt ervoor dat je eigen gemaakte foto een kaartje wordt. Een deel van de opbrengst gaat naar een stichting die mooie activiteiten voor ouderen organiseert. Als je niemand weet naar wie je een brief moet sturen, kan je gebruik maken van de handige website briefdager. Je maakt in acht eenvoudige stappen een mooie brief die je vervolgens kan sturen naar iemand die alleen is. De site kiest een persoon, zodat jij niet hoeft te zoeken naar wie je de kaart kan sturen.
2. Kook en breng eten langs
Misschien heb je wel een geheim familierecept in huis of denk aan een lekkere taart. Bewaar een portie en breng het langs bij iemand die alleen woont of bij iemand die wat aandacht kan gebruiken. Via de site thuisgekookt kan jij met je ouders een adres bij jou in de buurt vinden. Klik hier voor lekkere recepten!
3. (Video)bellen
Dit is makkelijk en je maakt een groot verschil, maar waar moet je dan over praten? Dit kan van alles zijn! Kijk samen naar het nieuws en praat nog even na met elkaar via de telefoon. Of eet samen! Vertel over je dag en stel wat nieuwsgierige vragen aan de ander (Wat deed je vroeger als kind graag, wat is je lievelingseten of had je vroeger huisdieren?). Misschien wil je opa of oma je wel een verhaal voorlezen uit jouw favoriete boek. Vindt je opa/oma/buurvrouw de digitale wereld nog wat lastig? Dan kan hij/zij een kijkje nemen op de site seniorweb of via Welkom Online van het Ouderenfonds. Hier wordt alles uitgelegd. Je kan ook een game met elkaar spelen!
4. Op bezoek gaan (op gepaste afstand)
Je kunt vaak buiten prima afstand houden. Denk aan een leuke wandeling door het bos of speel buiten een potje Jeu de Boules. Neem iemand mee naar buiten, maar hou wel rekening met het weer!
5. Had je opa of oma vroeger een hond?
Neem eens een kijkje op de site OOPOEH. Deze site brengt een hond samen met een opa of oma. De site zoekt namelijk naar mensen die af en toe op een hondje zouden willen passen. Of misschien heb je zelf wel een hond die best wat vaker naar buiten mag? Laat samen met je grootouders de hond uit.