Vertelt een waarzegger de waarheid?

De maatschappij
Tarotkaarten op een tafel

Een waarzegger is iemand die de toekomst probeert te voorspellen doormiddel van waarzeggerij. Er zijn heel veel verschillende vormen van waarzeggerij, maar vertelt een waarzegger de waarheid? Willem Wever ging op onderzoek!

Geschiedenis

Waarzeggerij is al heel erg oud. Meer dan 4000 jaar voor onze jaartelling werd het al gebruikt. Vooral dromen en orakels (iemand die de toekomst kan voorspellen), werden veel gebruikt. Ook koningen maakte gebruikt van waarzeggers. In de bijbel wordt waarzeggerij ook genoemd, maar daarin wordt het bestempeld als iets slechts. Doordat het geloof vroeger een grote rol speelde, werden veel mensen vervolgd.

Koffie, thee?

Er zijn talloze manieren om de toekomst te voorspellen. Een van de bekendste methodes zijn horoscopen. Die worden gemaakt door sterren en planeten te bestuderen. Andere waarzeggers gebruiken speciale tarotkaarten of theeblaadjes. Ook de bekende glazen bol wordt soms gebruikt. Vroeger gebruikten waarzeggers ook wel een botten of runen om de toekomst te voorspellen.

Strafbaar

In sommige delen van de wereld is waarzeggerij strafbaar. Dit gebeurt vooral als waarzeggers mensen oplichten voor geld. Een voorbeeld: de waarzegger doet een voorspelling die uitkomt. Omdat het dan gelukt is blijft de klant terugkomen. Maar ook als de voorspelling niet uit komt, blijft de waarzegger geld vragen. Er zouden dan namelijk meer sessies nodig zijn voor een duidelijker toekomstbeeld. Dit principe wordt ook het regenmaker-principe genoemd.

Waar of niet?

Of een waarzegger de waarheid spreekt is moeilijk te zeggen. Er zijn genoeg mensen die erin geloven, maar ook een hoop mensen die dat niet doen. Of je het gelooft is geheel aan jezelf.