Waarom staan er figuurtjes op wc-papier

De maatschappij
Twee volle wc-rollen en vier lege rolletjes

Na een bezoekje aan de wc veeg je je billen af met wc-papier. Maar weet je ook waarom er figuurtjes op het papier staan? Willem Wever weet het wel. 

Geschiedenis

Wist je dat wc-papier al heel lang wordt gebruikt? Het eerste wc-papier werd in de 14e eeuw gemaakt in China. Het papier was zo exclusief dat alleen de keizer het mocht gebruiken.

Lees ook: Veegt iedereen zijn billen af met wc-papier? 

Andere materialen

Tegenwoordig vegen we onze billen af met papier maar vroeger werd ook ander materiaal gebruikt zoals wol, hennep, gras, water of zelfs je handen (ieuw). De oude Romeinen gebruikten een spons. Vanaf de 17e eeuw werden kranten steeds populairder en werd dat gebruikt als wc-papier.

Lees ook: Hoe gingen mensen vroeger naar de wc?

Laagjes

Toiletpapier wordt bijna altijd gemaakt van hergebruikt papier. Goedkope varianten bestaan vaak uit één laagje papier. Duurdere varianten hebben meerdere laagjes. Of zelfs luchtkussentjes! Mocht je jezelf nu niet schoonkrijgen met gewoon wc-papier is er ook vochtig wc-papier.  

Figuurtjes

Als je in de winkel naar het schap met wc-papier kijkt zie je allemaal vrolijke figuurtjes. Dit wordt door de makers erop gedrukt zodat het aantrekkelijker is om te kopen. Zo heb je ook blauw wc-papier of wc-papier met het hoofd van beroemde personen erop!

Weet je ook...

Hoe een wc in een vliegtuig werkt?
Wat er met je drol gebeurd?