Waarom hebben we zomertijd en wintertijd?

De maatschappij
een wekker met een roze en blauwe achtergrond

Eén keer per jaar mag je lekker een uurtje langer slapen. Dan gaat de wintertijd in! Maar als daarna de zomertijd ingaat, duurt de nacht een uurtje korter. Waarom wisselen we de tijd zo vaak? Dit alles heeft te maken met geld besparen.

De échte tijd

De wintertijd is eigenlijk de échte tijd. Maar in de lente zetten we de klok een uurtje vooruit. Dat gebeurt eind maart, en eind oktober komt de wintertijd weer terug.

Geld besparen

Het idee voor de zomertijd is bedacht door de Amerikaanse wetenschapper Benjamin Franklin. Hij bedacht in 1784 dat de inwoners van Parijs geld konden besparen door te leven met zonlicht in plaats van kaarslicht. Dan hoef je minder kaarsen te kopen! Zijn oplossing was om met zonsondergang direct naar bed te gaan en op te staan wanneer de zon opkomt. Dan heb je geen kaarsen meer nodig!

Leven volgens de zon

In de zomer wordt het zonder de zomertijd al om half 5 licht, maar dan slaapt iedereen nog. Dat is zonde van het licht! Door de klok te verzetten, wordt het pas licht als we opstaan. Ook ’s avonds is het dan een uur langer licht. Dat scheelt een heleboel energie, want je hoeft minder lang de lampen aan te hebben!

Weerstand

Mensen in de politiek vonden het maar een vreemd idee, de zomertijd. Maar in de Eerste Wereldoorlog was er weinig energie, en dat was een probleem! Daarom voerde Duitsland in 1916 de zomertijd in. Al snel volgden andere landen, waaronder ook Nederland.

Afschaffen

Maar in 2018 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend over het afschaffen van de verplichte zomer- en wintertijd. Veel mensen krijgen namelijk slaapproblemen van de wisselende tijden! Ben jij voor of tegen het afschaffen van de zomertijd?