Wat doet het OMT?

De maatschappij
omt

Waarschijnlijk heb je het de afgelopen maanden vaak voorbij horen komen, het ''OMT". OMT staat voor Outbreak Management Team en is sinds de coronacrisis veel in het nieuws. Maar wat doet het OMT eigenlijk? Willem Wever zocht het uit. 

Wat is het OMT?

Het Outbreak Management Team is een team van specialisten en experts die bij elkaar komen als er een infectieziekte of internationale uitbraak dreigt. Samen bespreken dan hun kennis en ervaringen en gaan ze kijken hoe de uitbraak bestreden kan worden. De voorzitter van het OMT is Jaap van Dissel. Verder. bestaat het OMT uit een aantal vaste leden die er altijd bij zijn, ongeacht het onderwerp. De overige leden worden afhnakelijk van het onderwerp uitgenodigd. Dit gebeurt op basis van hun ervaringen op dat gebied. 

dissel

Wanneer komt het OMT bij elkaar?

Het OMT komt alleen bij elkaar als dit echt noodzakelijk is. Tijdens deze vergadering is het doel om een advies uit te brengen aan bijvoorbeeld het RIVM. De vergaderingen zijn erg vertrouwelijk en niet alles wat hier wordt besproken wordt openbaar bekend gemaakt. Het uiteindelijke advies wordt wel openbaar bekendgemaakt. 

 

 

beeld: ANP