De 5 meest gestelde vragen over de scholen die weer open gaan

De maatschappij
school

Als vanaf 11 mei de scholen weer opengaan, is alles natuurlijk nog lang niet zoals het was. Gelukkig is uit veel onderzoeken gebleken dat het corona virus zich niet makkelijk verspreidt onder kinderen en dat de basischolen gewoon weer open kunnen. Er zijn heel veel vragen die hierdoor bij je op kunnen komen. Willem Wever beantwoordt de top 5 vragen meest gestelde vragen.

1. Waarom mogen basisscholen weer open en wat is er nu anders? 

Zoals je hierboven al kunt lezen, is er (bijna) geen besmetting van kinderen naar elkaar. Minder dan 1% van de mensen die het corona virus hebben, zijn jonger dan 18 jaar. Hierdoor kon de regering zien dat het virus voornamelijk onder de oudere speelt en niet bij de kinderen. Ook worden kinderen vaak veel minder ziek van het virus. Als je nu wel ziekteverschijnselen krijgt, moet je natuurlijk alsnog thuisblijven. Verder is het op de meeste scholen zo geregeld, dat je de helft van de tijd naar school gaat. 

buitenspelebn

2. Moeten kinderen in de klas anderhalve meter afstand houden?

Nee. Het is niet realistisch om een 1,5 meter regel te gebruiken bij kinderen. Moet je maar eens nagaan.. tikkertje met 1,5 meter is best lastig.. :) Wel is het de bedoeling dat de leerlingen afstand houden van meesters en juffen. Zij kunnen het virus namelijk wel makkelijker krijgen. Ook wordt er geadviseerd om niet de hele klas in een keer naar school te laten gaan. Het kan dus zo zijn dat de school ervoor kiest om te werken met halve lesdagen, of om de dag naar school. 

3. Wat als een meester of juf niet voor de klas wilt/durft te staan door corona?

Als je meester of juf behoort tot de risico groep, wordt er waarschijnlijk vanuit school voor een oplossing gezorgd. Toch kan het zo zijn dat je ondanks dat je nog best een jonge meester of juf hebt, hij liever niet met corona virus voor de klas wilt staan. Ook dit zal dan met bijvoorbeeld de directeur moeten worden besproken. De leraren worden namelijk niet gedwongen om nu les te geven. Het is begrijpelijk dat zij in verband met hun eigen gezondheid liever geen risico willen nemen. 

gym

4. Kunnen we nog wel buitenspelen en gymmen?

Ja, gymlessen gaan in principe gewoon door. Wel wordt er gevraagd of de gymlessen zoveel mogelijk buiten kunnen worden gegeven en om in je normale kleding te gymmen. Ook is het aan de meester of juf de vraag om te zorgen voor zo min mogelijk lichamelijk contact te zorgen. Dit betekent dus geen spelletjes waar je elkaar veel moet aanraken. Op deze manier hoeft niemand zich om te kleden en hoef je hiervoor ook niet met zijn alle in een ''kleine'' ruimte. De gymlessen zullen dus meer een soort ''spelletjes'' lessen worden. Als buiten gymmen geen optie is mag binnen gym ook gewoon doorgaan, maar ook dan in de normale kleding. 

5. Waarom mogen mijn ouders niet naar binnen? 

Ouders mogen niet naar binnen bij het brengen van hun kind, waarom is dit?

Ondanks dat kinderen onder elkaar het virus niet snel overbrengen, kunnen ouders dit nog wel doen. Dit wil de overheid natuurlijk voorkomen. Daarom is het verstandig om kinderen voor de school af te zetten en niet mee naar binnen te komen. Op deze manier botsen ouders niet tegen elkaar op in de gangen en kunnen zij het virus niet aan elkaar overbrengen.