Waar woont de koning?

De maatschappij
Huis Ten Bosch

Het is bekend dat koningen vaak in grote paleizen of kastelen wonen. Vaak hebben de optrekjes heel veel kamers en een hele grote tuin. Waar woont koning Willem-Alexander eigenlijk met zijn gezin? Willem Wever zocht het uit!

Kasteel Drakensteyn

Vanaf zijn geboorte tot aan 1981 heeft Willem-Alexander in Kasteel Drakensteyn gewoond. Het kasteel staat in de gemeente Baarn in de provincie Utrecht.  Het is een mooi kasteel op een groot landgoed! Het is nu de plaats waar prinses Beatrix nog steeds woont.

Paleis Huis ten Bosch

Daarna verhuisde Willem-Alexander in 1981 met zijn ouders en broers naar Paleis Huis ten Bosch. Beatrix was koningin geworden in 1981 en daarom verhuisden ze naar dit woonpaleis in Den Haag. Toch heeft Willem-Alexander hier niet lang gewoond, omdat hij in 1983 ging studeren in Wales.

Villa Eikenhorst

Koning Willem-Alexander heeft met zijn vrouw Máxima en zijn drie dochters heel lang in Villa Eikenhorst op Landgoed De Horsten in Wassenaar gewoond.  Deze villa is erg groot: alleen al de begane grond van Villa Eikenhorst is al ruim 500 m²! Het gezin gebruikte de benedenverdieping als de ontvangstruimte. Ze bewoonden zelf de bovenverdieping. Ook bevond het kantoor van koning Willem-Alexander zich in de villa, net als een bibliotheek. Verder was er een eigen plek voor het personeel van de koning.

Oranjezaal

De koning woont sinds 13 januari 2019 weer met zijn gezin in Paleis Huis ten Bosch. Het paleis is grondig vernieuwd naar de wensen van de koning. In het paleis bevindt zich een grote balzaal: de Oranjezaal. Deze zaal is al heel oud en helemaal versierd met schilderijen en plafondschilderingen over stadhouder Prins Frederik Hendrik. Het is een belangrijk monument uit de Gouden Eeuw.