Hoe los je een moord op? (deel 2)

De maatschappij
Hoe los je een moord op? (deel 2)

Let op: dit is deel 2 van het antwoord op de vraag ‘Hoe los je een moord op?’. Om eerst deel 1 te bekijken, klik hier!

Goed, door met deel 2. Als een moord net gebeurd is, is de dode persoon vaak nog goed te herkennen. Maar als er een skelet wordt ontdekt, moet nog worden onderzocht wie het is en wat er gebeurd is.

Onherkenbaar

Het onderzoeken van een skelet is heel anders dan het onderzoeken van iemand die net vermoord is. Iemand is natuurlijk niet meer door middel van een foto herkenbaar, want een skelet bestaat alleen uit botten en een gebit. Het is onduidelijk wie het is.

Soms gaat het om kinderen die lang geleden vermist zijn geraakt en waarvan niet duidelijk is wat er gebeurd is. Het is voor de familie heel fijn om na al die tijd antwoorden te krijgen.

Röntgenfoto

Daarom wordt er alles aan gedaan om diegene te identificeren, om iemands naam te vinden. Van het skelet wordt een röntgenfoto gemaakt. Dat is een zelfde soort foto die ze maken om te kijken of je een arm of been hebt gebroken. Zo kan worden gekeken of de schedel bijvoorbeeld door een hard voorwerp is geraakt, of dat iemand een vulling in zijn kies heeft.

Verschillende schedels

Een mannenschedel ziet er anders uit dan een vrouwenschedel. Je herkent een man aan een kleine bult tussen de wenkbrauwen. Vrouwen hebben dat niet. Ook is onderkant van het achterhoofd anders. Bij een man is dat wat ruwer en meer bobbelig dan bij vrouwen.

Ook de ogen zijn anders. Bij mannen zijn de oogkassen breder dan dat ze hoog zijn. Bij vrouwen zijn ze juist hoger dan dat ze breed zijn.

Jaarringen

Aan een tand is te zien hoe oud iemand is. De onderzoeker snijdt hem in hele dunne plakjes. Onder de microscoop kun je dan lijntjes tellen, zoals bij de jaarringen van een boom.

De informatie in tanden

Mensen wisselen hun hoektanden tussen hun 9e en 13e jaar. Het aantal lijntjes tel je bij deze getallen op, zodat je weet tussen welke leeftijden iemand was toen hij of zij overleed. Het aantal ringen plus 9 is de ondergrens, het aantal ringen plus 13 is de bovengrens.

Niet alleen de leeftijd is te zien aan tanden, ook kunnen de onderzoekers zien wat iemand gegeten heeft en waar diegene gewoond heeft. En zo lossen de onderzoekers stapje voor stapje de moord op!