Wie wordt de troonopvolger als er een tweeling wordt geboren?

Wie wordt de troonopvolger als er een tweeling wordt geboren?
Tweeling

Als lid van het koningshuis worden kinderen geboren als prins of prinses. Het oudste kind van de koning of koningin wordt kroonprins of kroonprinses genoemd. Dit betekent, dat hij of zij de troonopvolger is.

Een paar minuten

Zo werkt het ook bij een tweeling. De eerste die wordt geboren is dus de oudste. Dus ook de troonopvolg(st)er. Al scheelt het misschien maar een paar minuten. De andere kinderen van de koning of koningin zijn volgende in de lijn van troonopvolging. Dit betekent, dat wanneer er iets met de kroonprins/prinses gebeurt, de op een na oudste prins/prinses dan troonopvolger wordt.

Niet getrouwd

Dit geldt zolang de kroonprins of kroonprinses nog niet is getrouwd en zelf kinderen heeft. Zodra hij of zij wel kinderen heeft, wordt het oudste kind van de kroonprins/prinses de volgende in de lijn van de opvolging. Dus dan zijn de andere kinderen van de koning of koningin geen mogelijke troonopvolgers meer.

Lees ook: Wat gebeurt er met de kleren van Maxima nadat ze ze gedragen heeft?

Regering

Een kroonprins of kroonprinses moet voor zijn of haar huwelijk toestemming vragen aan de regering. Wanneer deze toestemming wordt gegeven blijft hij of zij gewoon de troonopvolger. Als de regering een reden heeft om de toestemming niet te geven, moet de kroonprins/prinses kiezen tussen de troon en zijn of haar toekomstige echtgenoot/echtgenote.

Amalia

Op dit moment is in Nederland prins Willem-Alexander de kroonprins en dus de troonopvolger. Hij heeft toestemming gekregen om te trouwen met prinses Máxima. Hun dochter prinses Amalia is daardoor nu de 2e in de lijn van de troonopvolging, Alexia is 3e. De broers van Willem-Alexander hebben nu geen rechten meer op de troon.

Bron: Denavalium

Weet jij ook...

Wat de achternaam van prinses Beatrix is?

Hoe Koninginnedag is ontstaan?

Rate this article

  • love 20% love
  • lol 25% lol
  • omg 20% omg
  • pff 35% pff
site-footer-logo