Wat is de achternaam van prinses Beatrix?

De maatschappij
kroon

We kennen de prinses eigenlijk alleen als prinses Beatrix. Net zoals we haar zoons alleen maar kennen als Koning Willem-Alexander en prinsen Johan Friso en Constantijn. Daardoor vergeten we eigenlijk weleens dat Beatrix ook een achternaam heeft. Net zoals wij!

Oranje

Vroeger op Koninginnedag en tegenwoordig nog steeds bij wedstrijden van het Nederlands elftal versieren mensen zichzelf en hun huizen vaak met oranje ballonnen, slingers en vlaggetjes. De kleur oranje heeft te maken met de achternaam van de Beatrix: van Oranje-Nassau. Oranje komt van Orange en dat is een stad in Frankrijk.

Heel lang geleden was die stad een apart 'land'. Verre familieleden van Beatrix waren de baas in Orange. Daarom waren zij de Prinsen van Oranje. Ook nu nog wordt het oudste kind van de Koning of Koningin de Prins van Oranje genoemd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Amalia nu ook nog echt de baas in Orange is. Het is alleen nog een titel. De andere achternaam van Beatrix, Nassau, is afkomstig van een streek in Duitsland. Van dit gebied waren de voorouders van Beatrix graaf.

Enz. enz. enz.

Naast de titel Prinses van Oranje Nassau heeft Beatrix nog meer titels. Zo heet ze bijvoorbeeld ook prinses van Lippe-Biesterfeld, jonkvrouw van Amsberg en markiezin van Veere. In officiële stukken worden de meeste titels meestal vervangen door enz.

Wist je dat de Beatrix ook meer voornamen heeft? Ze is vernoemd naar haar twee oma's Wilhelmina en Armgard.

Officieel heet zij dus:
Prinses Beatrix Wilhelmina Armgard, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje Nassau, prinses van Lippe-Biesterfeld, enz., enz, enz