Waarom moet je nu zo vaak je handen wassen?

Waarom moet je nu zo vaak je handen wassen?
Handen wassen met zeep

Op 15 oktober is het de dag van het handen wassen. Op deze dag geven we extra aandacht aan het onderwerp hygiëne. Bij een slechte hygiëne kun je gemakkelijk ziek worden. Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk ziek wordt. Vooral in deze coronatijd is je handen wassen een vast ritueel, maar moet dit met of zonder zeep? Willem Wever zoekt het uit!

Verspreiding voorkomen

Via handen kunnen virussen zich verspreiden. Jij en ik zitten vaak zelfs zonder dat we het merken met onze handen aan ons gezicht. Het kan dus zomaar zijn dat je met je handen het virus verder verspreidt. Door vaak je handen te wassen, verwijder je bacteriën of virussen. Was vooral je handen nadat je een activiteit buitenshuis hebt gedaan. Maar was je handen ook bij andere activiteiten:

- Voordat je het eten klaarmaakt.

- Voor het eten.

- Na het toiletbezoek.

- Na contact met dieren.

- Bij het verzorgen van een zieke.

Handen wassen

Met of zonder zeep

Corona kan alleen met zeep worden weggewassen. De virusdeeltjes hebben namelijk een vettig jasje aan. Dit jasje zorgt ervoor dat de deeltjes makkelijk aan je hand blijven kleven. Wanneer je zeep gebruikt, verdwijnen de deeltjes wel. De zeepdeeltjes blijven plakken aan de vetten. Ze trekken het vettige jasje uit elkaar en maken het virus kapot. Het water spoelt de doden virusdeeltjes door de afvoer. Laat het zeep minstens 20 seconden intrekken! Bekijk de video van het Jeugdjournaal voor verdere uitleg. Daarin laten ze ook zien hoe schoon je handen zijn na het wassen met zeep. Met alleen water zijn je handen nog erg smerig.

Rate this article

  • love 31% love
  • lol 25% lol
  • omg 25% omg
  • pff 19% pff
site-footer-logo