Naar vraag & antwoord

Hoe is Koninginnedag ontstaan? Geschiedenis

Bekijk antwoord
Hoe is Koninginnedag ontstaan?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Leuk hoor, al die spelletjes op Koninginnedag. Maar hoe is die vrolijke oranje dag toch ontstaan?

Prinsessedag

Koninginnedag is voortgekomen uit Prinsessedag. Prinsessedag was een nationale feestdag en werd voor het eerst gevierd op de 9de verjaardag van prinses Wilhelmina (die zie je op de foto). Prinses Wilhelmina is de oma van Koningin Beatrix.

Nationale feestdag

Prinsessedag was een idee van de regering. Die vond dat het tijd werd voor een nationale feestdag om iedereen het gevoel te geven dat Nederland een geheel was. De feestdag kwam in de plaats van de plaatselijke oogstfeesten. Toen Wilhelmina’s vader overleed veranderde de naam van de dag in Koninginnedag. Vijftig jaar lang was 31 augustus een feestdag.

Lees ook: Wie wordt troonopvolger als er een tweeling wordt geboren?

Juliana

Toen Juliana in 1948 koningin werd, viel Koninginnedag voortaan op haar verjaardag, namelijk 30 april. Er was een plechtige gebeurtenis op paleis Soestdijk en heel Nederland eerde Juliana door allerlei zelfgemaakte spullen te geven. Toen Beatrix koningin werd heeft ze gezegd dat ze Koninginnedag graag op 30 april wilde blijven vieren als eerbetoon aan haar moeder, maar waarschijnlijk ook omdat haar eigen verjaardag in de winter valt.

Koningsdag

Op 30 april 2013 is Willem-Alexander koning geworden. Hij is jarig op 27 april en wil dan ook graag dat Koningsdag op 27 april wordt gevierd. Als 27 april op een zondag valt vieren we koningsdag op 26 april. Koninginnedag is een groot feest en vaak worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

Weet jij ook...

Wat er gebeurt als de kroonprins van een land trouwt met de kroonprinses van een ander land?

Wat er met de kleren van Maxima gebeurt nadat ze ze gedragen heeft?

 

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!